hihetetlen

2021.08.31. 22:10

Evőeszközöket készítenek maguknak a vadon élő Goffin-kakaduk

Az ilyen eszközkészlet alkalmazását eddig csak emberszabásúaknál figyelték meg.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jándi Attila

Saját „evőeszközöket” készítenek maguknak a vadon élő Goffin-kakaduk, hogy megkaparintsák a gyümölcsök nehezen elérhető magvait. Ez lehet a vadonban valaha dokumentált legösszetettebb állati technika – írják a Current Biology című tudományos lapban bécsi kutatók.

A Bécsi Állatorvosi Egyetem (Vetmed) Messerli Kutatóintézetének csapata és indonéz kollégáik a Tanimbar-szigeteken figyelték meg a Goffin-kakadukat (Cacatua goffiniana) egy madárházban. Az állatok olyan csoportjáról van szó, amely csak rövid időt töltött itt, alapvetően szabadon élnek.

A fogságban élő madarak vizsgálatával már tíz éve foglalkozó kutatók így most olyan viselkedést figyelhettek meg, amelyet a kakaduk természetes környezetükben magasan a fák koronájában végeznek.

Laborkörülmények között Alice Auersperg és kollégái már számos bámulatos képességet figyeltek meg a kakaduknál, Indonéziában pedig megtapasztalhatták, milyen összetett módon képesek a fadarabokat alkalmazni természetes környezetükben is.

„Amikor egy bizonyos erdei gyümölcsöt kínáltam nekik, az egyik kakadu egy ágból elkezdett eszközt készíteni. Bámulatos volt, milyen ügyesen és hozzáértően használta” – mondta Mark O'Hara, a tanulmány vezetője.

A kutatók érdeklődésének középpontjában azok az élelemforrások álltak, amelyeknél összetett módszerekre volt szükség a táplálék elnyeréséhez. Kiderült, hogy a különböző célokra három különböző eszközt vetnek be a madarak. Az ilyen eszközkészlet alkalmazását eddig csak emberszabásúaknál figyelték meg – fejtette ki Berenika Mioduszewska, a tanulmány társszerzője.

Auersperg szerint az eszközök emlékeztetnek az evőeszközökre. Ahhoz, hogy a madarak eljussanak a kemény maghoz, egy vastag ékre van szükségük. A mag kemény védőburkolatát egy vékony és hegyes, késszerű eszközzel kell átszakítaniuk. Végül egy kanálszerű eszközzel szerzik meg a kakaduk a vágyott táplálékot.

A viselkedés azonban nem minden egyednél volt megfigyelhető, ráadásul az eszközök is különböztek egymástól némileg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!