újabb mérgezés?

2021.01.27. 06:56

Újabb elhullott elefántok ügyében nyomoznak Botswanában

Néhány hónappal ezelőtt 330 ormányos a vízben előforduló baktériumok miatt múlt ki az afrikai országban.

Fotós: -

Fotós: -

Újabb elhullott elefántok ügyében nyomoznak Botswanában néhány hónappal azután, hogy 330 ormányos a vízben előforduló baktériumok miatt kimúlt az afrikai országban – közölték a hatóságok kedden.

„Egyelőre arról értesítettek minket, hogy öt tetemet találtak a Rhinos Without Borders (Orrszarvúak Határok Nélkül) nemzetközi állatvédelmi szervezet kutatói” – mondta Dimakatso Ntshebe, a híres Okavango folyó deltájáért felelős regionális vadvédelmi hatóságának munkatársa.

Az orvvadászatot kizárták a lehetséges okok közül, mivel az elefántok agyara érintetlen volt. A tetemekre vasárnap bukkantak a Moremi vadrezervátum területén.

A nyomozás még kezdeti szakaszban van, állatvédők arra számítanak, hogy további elhullott állatokat fognak találni az egyelőre nehezen hozzáférhető területeken. Ezek átvizsgálásához helikopterekre is szükség lesz. A hatóságok a botswanai katonaság segítségét is kérik.

Az elsődleges vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy az öt elhullott elefántnak hasonló tünetei lehetnek, mint a korábban elpusztult 330 egyednek, amelyekkel a vízben lévő cianobaktériumokból származó méreganyagok végeztek több mint 200 kilométerrel távolabb, északkelet felé.

Afrika teljes elefántpopulációja csökken az orvvadászat miatt, Botswanában azonban, ahol a kontinens elefántjainak csaknem egyharmada él, a számuk növekedett, jelenleg mintegy 130 ezerre tehető az állomány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában