aggasztó

2021.01.20. 15:51

Rekordalacsony volt a születésszám tavaly Franciaországban

Az esküvőket is elnapolják vagy lemondják.

Forrás: Shutterstock

Az 1945 óta feljegyzett legalacsonyabbra süllyedt tavaly a születések száma Franciaországban – közölte az Insee francia statisztikai hivatal.

A mutatók szerint 2020-ban csaknem 740 ezer gyermek született Franciaországban, 13 ezerrel kevesebb, mint előző évben.

A koronavírus-járvány nem csupán a születésszámra volt hatással. A vírus jelenléte és a Covid-19 okozta halálozás miatt csökkent a franciák születéskor várható átlagos élettartama is, a nőknek csaknem öt, a férfiaknak hat hónappal. Ez azt jelenti, hogy a nők születéskor várható átlagélettartama 85,2 év, a férfiaké 79,2.

Az Insee adatai szerint Franciaország lakossága január 1-jén 67,4 millió volt. Csaknem 658 ezren haltak meg 2020-ban, nagyjából 45 ezerrel többen, mint 2019-ben. A növekedésért feltehetőleg a koronavírus-járvány a felelős.

A járványügyi korlátozások miatt továbbá több mint 30 százalékkal csökkent a házasságkötések száma Franciaországban. A párok egy része az esküvő elnapolása vagy lemondása mellett döntött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!