Szapporó

2020.01.11. 11:45

Hóhiány nehezíti a hófesztivál szervezőinek dolgát

Példátlan hóhiány nehezíti idén a világhírű szapporói hófesztivál szervezőinek dolgát Japánban.

Fotós: The Yomiuri Shimbun

Idén rekordszámú teherautóval kénytelenek havat hozni a fesztiválra a várost övező térségekből, akár 30 kilométeres távolságból is – közölték pénteken a szervezők.

Onoue Fumija, a szapporói idegenforgalmi hivatal illetékese szerint „keményen dolgoznak azon”, hogy megfelelő havat találjanak. Mint mondta, „soha nem látott” hiány van hóból.

Szapporóban, az északi Hokkaido-sziget fővárosában a tél kezdete óta fele annyi hó esett, mint amennyi szokott és még az is elolvadt december közepének és végének szokatlanul enyhe időjárása miatt. A jövő hétre is csak egyetlen napra jósolnak hóesést.

Onoue szerint nem könnyű megfelelő havat találni, mert csak a szennyeződéstől, kövektől és a hó- és jégolvasztószerektől mentes hó alkalmas hószobrászatra.

A január 31-én kezdődő és február 11-ig tartó szapporói hófesztivál fénypontja a mintegy 200 hó- és jégszobrot felvonultató szoborkiállítás.

A rendezvény a térség egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója, tavaly 2,7 millió látogatót vonzott.

Borítókép: Hozzák a havat a Japán Szárazföldi Véderő munkatársai Szapporóba 2020. január 9-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!