új felfedezés

2020.01.04. 19:57

A tengeri madarak is használnak hátvakarót

Először találtak tengeri madarak eszközhasználatára bizonyítékot brit és izlandi tudósok.

Puffin (Fratercula arctica), resting on rocks, Portmagee, Kerry, Ireland

Forrás: GEORGE KARBUS PHOTOGRAPHY / CULTURA CREATIVE/AFP

Fotó: Cultura Creative

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban az Oxfordi Egyetem és a Dél-izlandi Természetkutató Központ szakemberei leírták, hogy az északi lundák miként vakarják testüket gallyakkal.

Eddig azt hitték, túl kicsi az agyuk ilyesmihez

Az elmúlt évtizedekben a kutatók számos példát találtak arra, hogy fákon élő madarak eszközöket használnak. Megfigyeltek varjakat, amint számos célra eszközt alkalmaztak, papagájokat, amelyek kövekkel törtek fel kagylókat. Tengeri madarak eszközhasználatát azonban még soha nem tapasztalták.

Mivel számos ilyen madárfajnak viszonylag kicsi az agya, azt hitték róluk, hogy nincs meg a képességük az eszközhasználatra

- olvasható a Phys.org. tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Ha rövid a csőröd, toldd meg egy gallyal!

A kutatócsoport egyik tagja négy éve tanúja volt annak, amint egy északi lunda megragad egy gallyat és elkezdi vakarni vele a hátát. Mivel nem volt nála kamera, nem tudta rögzíteni az eszközhasználatot. A közelmúltban a kutatók videofelvételt tudtak készíteni arról, hogy egy északi lunda megragad egy kicsiny gallyat és megvakarja vele a hasát. Amellett, hogy ez az első bizonyíték egy tengeri madár eszközhasználatára, ez az első megfigyelés arról, hogy bármilyen madár eszközt használ arra, hogy vakarja magát.

A videóra vett lunda az izlandi Grimsey-szigeten él, ahol a madarak szenvednek a tollazatukban élő parazitáktól. A múlt évben ráadásul igen súlyos volt a terület kullancsfertőzöttsége.

A kutatók feltételezik, hogy az éles gally használatával hatékonyabban tudták eltávolítani magukról a rovarokat, mint csőrükkel.

A kutatók megjegyezték, hogy két, egymástól igen távoli helyen is tanúi voltak az ilyen eszközhasználatnak, ezért valószínű, hogy az északi lundák körében mindennapos az eszközhasználat.

Borítókép: Egy lunda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!