Szomorú rekord

2019.11.28. 12:39

7,4 kilós vesét operáltak ki egy betegből Indiában

Ez a legnagyobb vese, amelyet a dél-ázsiai országban valaha eltávolítottak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Egy beteg testéből 7,4 kilogrammos vesét távolítottak el indiai orvosok

írta a BBC hírportálja.

Egy vese átlagos súlya 120-150 gramm. A műtétet végző orvosok úgy tudják, ez a legnagyobb vese, amelyet Indiában valaha kioperáltak.

A páciens a leggyakoribb öröklött vesebajban, úgynevezett autoszomális domináns policisztás vesebetegségben szenvedett, ilyenkor a szervben különböző méretű ciszták alakulnak ki. A műtétet végző orvosok egyike elmondta, hogy a vese ilyenkor gyakran nő rendellenesen nagyra.

Ha szűrőfunkcióját valamennyire betölti, általában nem távolítják el a beteg veséjét, hacsak nem fertőződik el, vagy vérzés nem lép fel

mondta Szacsin Kathuria, az újdelhi Szir Ganga Ram kórház orvosa.

Páciensünk súlyos fertőzést kapott, az antibiotikumos kezelés nem bizonyult hatásosnak. A vese óriási mérete miatt a beteg nehezen lélegzett, így nem maradt más választásunk, ki kellett operálnunk tette hozzá.

Az orvosok számítottak arra, hogy nagy méretű lesz a vese, azonban így is meglepődtek.

A másik veséje még nagyobb

jegyezte meg Kathuria.

A Guinness Rekordok Könyve szerint 4,5 kilogrammos volt az eddigi legnagyobb súlyú vese, noha urológiai szaklapok ennél nagyobbakról is beszámoltak már, egy amerikai vese 9, egy holland 8,7 kilogrammos volt.

Kathuria és csapata még nem döntötte el, hogy bejelentik-e operációjuk eredményét a Guinnessnek, de mérlegelik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!