lázas találgatás

2019.07.02. 14:14

Lehet, hogy mégsem ufó az Oumuamua

Ugyan a besorolása bizonytalan, egyben mégis egyetértenek a legfrissebb tanulmány szerzői: az Oumuamua névre keresztelt, szivar alakú, kaotikusan forgó csillagközi égitest nem lehet idegen lények űrszondája.

Különös alakja és mozgása miatt arra is gondoltak a csillagászok, hogy a Naprendszeren átszáguldó, idegen csillagrendszerből érkezett objektum talán idegen civilizáció nevében érkezett felderítőként.

Egy nemzetközi kutatócsoport azonban áttekintette az adatokat és arra jutott, hogy nincs olyan bizonyíték, amely idegen lényekre utalna.

Messziről érkező hírnök

A vöröses színű Oumuamuát 2017. október 14-től 2018. január 2-ig követték, amíg el nem tűnt a legerősebb űrtávcsövek látóköréből is. A becslések szerint 800 méter hosszú tárgy kaotikusan forogva száguldott végig a Naprendszeren.

„A legfontosabb, amit találtunk, hogy az Oumuamua tulajdonságai természetes eredetre vallanak, így indokolatlan lenne idegen technológiára következtetni.

Ha hirtelen, megmagyarázhatatlan manővert tett volna, annak valóban utána kellett volna járnunk” – mondta Matthew Kninght, a Marylandi Egyetem csillagásza, a Nature Astronomyban közölt tanulmány társszerzője.

" />

Az Oumuamuát a Hawaii Egyetem Pan-STARRS1 űrtávcsöve fedezte fel. Hawaii nyelvű neve messziről érkező hírnököt jelent.

Nem biztos, hogy piszkos hógolyó

Knight szerint az objektumot nem könnyű valamilyen ismert kategóriába sorolni, üstökösnek vagy aszteroidának nevezni, ezért inkább az általános objektumnál maradtak. „Az aszteroidák sziklásak, nincs rajtuk jég, az üstökösök kő és jég keverékei, piszkos hógolyók, ahogy mondani szokták” – magyarázta.

Az Oumuamua egy távoli csillagrendszerből lökődött ki valahogyan, a csillagközi űrön át érkezett a Naprendszerbe. Porcsóvája nem volt, gázt sem bocsátott ki, tehát az üstökösek tulajdonságai nem jellemezték. A tanulmány szerint az Oumuamua kézenfekvő magyarázata, hogy egy távoli csillagrendszerben kialakult bolygóépítő kő vagy egy planéta töredéke. Összetétele ismeretlen maradt. Jelenleg a Szaturnusz mögött száguld kifelé a Naprendszerből.

Ezek is érdekelhetik