Leonardo da Vinci

2018.09.03. 14:25

Egy kicsit még rejtőzködik a világ legdrágább festménye

A reneszánsz zseni remekművét, a Salvator Mundit Abu Dzabiban állították volna ki, de a bemutatót elhalasztották.

A Leonardo da Vincinek tulajdonított, Salvator Mundi (Világmegváltó) című, egy tavaly novemberi New York-i árverésen 450 millió dolláros (127 milliárd forintos) rekordáron elkelt képet szeptember 18-tól tekinthette volna meg a nagyközönség, legalábbis az eredeti tervek szerint.

Abu-Dzabi kulturális és idegenforgalmi hivatala hétfőn a Twitteren jelentette be a várva várt esemény elmaradását anélkül, hogy arra bármiféle magyarázatot adott volna.

Csak annyit közöltek, hogy rövidesen további részletek várhatók.

A kristálygömböt tartó, kék köpenyben lévő Jézust ábrázoló reneszánsz festményt sokáig nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának, vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma.

A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt, később a festmény eltűnt a szem elől.

A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby's egy árverésén, és tavaly bocsátotta a műkincspiacra.

Leonardo da Vinci elveszett és hosszú ideig rejtőzködő remekműve lesz a mi ajándékunk a világnak – mondta Mohamed Kalifa al-Mubarak, a hivatal vezetője június végén, amikor bejelentette a közszemlére tétel szeptemberi időpontját.

Neves művészettörténészek továbbra is megkérdőjelezik a festmény hitelességét, többek szerint inkább Leonardo egyik tanítványának, Bernardo Luininak a munkája.

Borítókép: AFP PHOTO / Tolga Akmen

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában