féléves óriás

2018.02.05. 14:07

Még nem tudni a nemét a Nyíregyházi Állatpark kengurujának

Már hosszabb időre is előjön anyja erszényéből, de a nemét még nem tudni a vörös óriáskenguru babának.

A four week old Giant Red Kangaroo baby looks at another kangaroo eat from it's mother's pouch at the Zoo in Berlin, August 10, 2010. Giant Red Kangaroos is common all over the Australian continent and a hit with visitors to the zoo in the German capital. With a weight of up to 90 kg full-grown Giant Red Kanagaroo males are the largest living marsupials. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN

Egyre gyakrabban hagyja el édesanyja erszényét Zsebibaba, a Nyíregyházi Állatpark legújabb kengurujövevénye. A kis kenguru fél évvel ezelőtt születhetett, először három hónaposan dugta ki a fejét az erszényből és most jött el az ideje annak, hogy néha már hosszabb időre is kijöjjön. Még két hónap, és többet már nem is ugrik vissza.

A nemét még nem tudjuk. Ha a bundája színe sötétebb lesz, akkor biztosan hím. A kengurumamák egyszerre több különböző korú utódot is hordozhatnak az erszényükben, de ha vészhelyzet adódik, amikor menekülni kell, a nagyobb utódot a mama kidobja, hogy ne akadályozza a futásban. Így lesz a különböző korú kicsikkel biztosított az utódlás. Az erszényes állatok jellemzően nagyon aprócskák, amikor meglátják a napvilágot és sokáig nem is jönnek elő az erszényből – magyarázta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője.

Egyébként egyedülálló módon az országban csak itt látható a világ legnagyobb erszényese, a vörös óriáskenguru. Zsebibaba születésével már nyolcan vannak a parkban, van köztük egy ivarérett hím, és két fiatalabb. Fűféléket és speciális, rostban és zöldségekben gazdag tápot kapnak, utóbbit Hollan­diából hozzák – írja a borsonline.hu.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Odd Andersen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!