fogjuk még látni őket?

2017.11.14. 05:30

A klímaváltozás a világörökségi helyszíneket is veszélyezteti

A probléma minden negyedik természeti helyszínt érint – állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hétfőn bemutatott friss jelentése.

A szövetség az első után három évvel készítette el második felmérését, az eltelt időben majdnem megduplázódott a veszélyeztetett helyek száma – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) az UNESCO természeti virágörökségi listájának több mint 200 helyszínét vizsgálta meg ismét. 2014-ben 35 helyet sodort veszélybe a klímaváltozás, idén számuk 62-re nőtt a jelentés szerint, melyet a bonni klímatárgyalások idején tettek közzé.

„A klímaváltozás gyorsan hat, nem kíméli bolygónk legpompásabb kincseit”

- mondta Inger Andersen, az IUCN igazgatója.

A jelentés megállapította, hogy a természeti világörökségi helyszínek 29 százalékát „jelentősen”, hét százalékát, köztük az amerikai Everglades nemzeti parkot vagy a kenyai Turkana-tavat „súlyosan” fenyegeti az éghajlat változása.

A leginkább veszélyeztetett ökoszisztémák közé sorolják a korallzátonyokat, melyek a víz melegedése és szennyezése miatt „fehérednek”, pusztulnak, valamint az olvadó gleccsereket.

Az igazgató hangsúlyozta, a világörökségi helyszínek károsodása hatással van a helyi gazdasági életre és az életkörülményekre is.

„A perui Huascarán nemzeti park olvadó gleccserei a fagyott talajból felszabaduló nehézfémekkel szennyezik a vizeket és a földet” – mutatott rá Andersen.

A jelentés arra is kitért, hogy a helyszínek védelme is hanyatlásnak indult 2014-hez képest, „ami főként a pénzügyi támogatás hiányának számlájára írható”.

Borítókép: AFP/Biosphoto/Vincent Truchet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!