rendhagyó borravaló

2017.10.25. 05:52

Megmondta előre, hogy többet fog érni

Albert Einstein a boldogság titkáról kézzel írt eszmefuttatása 1,56 millió dollárért kelt el kedden egy jeruzsálemi árverésen.

A két rövid mondatból álló kézirat értékét 5 és 8 ezer dollár között becsülték – jelentette be a jeruzsálemi Winner's aukciósház.

A vásárlóról csupán annyit közöltek, hogy egy európai telefonos licitáló, aki meg kívánja őrizni névtelenségét.

A feljegyzést 95 éve, 1922-ben adta Albert Einstein egy küldöncnek borravaló helyett Tokióban, ahol előadó körúton járt. A boldogság titkáról szóló eszmefutatás röviddel az után készült, hogy Einsteint a Nobel-díj bizottság arról tájékoztatta, neki ítélték oda a fizikai Nobel-díjat, és a tudós népszerűsége már a tudományos körökön túl is egyre nőtt.

A küldönc a tokiói Imperial Hotelben lakó Einsteinnek egy üzenetet hozott. Azt nem tudni, hogy nem fogadott el borravalót, vagy Einsteinnek nem volt aprópénze, de a fizikus nem hagyta őt üres kézzel távozni, és két kis rövid üzenetet vetett németül papírra – mondta el korábban az eladó, a küldönc egy rokona.

Az egyik papíron az állt, hogy

„a nyugodt, szerény élet több örömet hoz, mint az állandó izgalommal járó siker hajszolása”.

A másikon az olvasható:

„ahol akarat van, ott út is van”.

Einstein azzal adta át a papírcetliket a küldöncnek, hogy a kézirat „többet fog érni, mint egy normál borravaló” – közölte Gal Wiener az aukcióház elnök-vezérigazgatója.

Wiener elmondta, hogy a licit kétezer dollárról indult, és gyorsan szárnyalt, de így is 25 percig tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!