Digitália

2024.06.25. 10:28

A Hold túloldaláról tért vissza a kínai űrszonda

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai Csang'o-6 űrszonda - közölte kedden a kínai állami televízió.

MTI

A Kínai Nemzeti Ûrügynökség (CNSA) felvétele a Csang'o-6 holdszondáról, amelyet a holdjáró készített a leszállást követõen 2024. június 4-én. A szonda kõzet- és talajmintákat gyûjt a Hold eddig nem kutatott, rejtett oldalán. A mintákat most hozták vissza a Földre.

Forrás: MTI/AP/CNSA/Hszinhua

Az űrszonda kedden Kína északi részén, Belső-Mongólia Autonóm Területen landolt az élő tévéközvetítés szerint.

Kína legutóbb 2020 decemberében hozott kőzetmintákat a Hold Föld felé forduló oldaláról. A mostani küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Kína az egyetlen ország, amelynek sikerült a Hold távoli oldalán űrhajóval leszállnia.

A tudósok úgy vélik, a minták elemzése sok újdonsággal szolgálhat a Föld kísérőbolygójának keletkezésével kapcsolatban.

A Csang'o-6, amely a kínai Hold istennőről kapta a nevét, május 3-án indult útnak, és június 2-án landolt az Aitken-Déli Pólus medence térségében.

A tudósok szerint a csaknem két hónapos küldetésből kedden hazatért szonda 2,5 milliárd éves vulkanikus kőzeteket hozott magával, de a minták korai meteoritbecsapódások nyomait is viselhetik, amiből a Naprendszer kialakulásáról is következtetéseket lehet majd levonni.

A szonda fúrója és robotkarja segítségével vette a kőzetmintákat.

A Csang'o-6 a hatodik holdi küldetés, amelyet Kína 2007 óta indított. Öt éve a Csang'o-4 volt az első űrszonda, amely leszállt a Hold túlsó oldalán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!