Tippek-trükkök

2022.03.24. 06:00

Ezt tehetjük a laptop élettartamának meghosszabbításáért

Néhány egyszerű lépéssel évekkel is meghosszabbíthatjuk a laptopunk élettartamát a Furbify szakértői szerint. Ezek az alapvető teendők:

- Naprakész operációs rendszer: mindig frissítsük az alkalmazásokat, az operációs rendszert és a meghajtókat. Így kiküszöbölhetők a biztonsági kockázatok, valamint a rendszer működése is stabilabb lehet.

- Ha nem használjuk a laptopunkat, akkor minden esetben kapcsoljuk ki, így megkíméljük az akkumulátort és az operációs rendszert egyaránt.

- Ügyeljünk arra, hogy extrém hidegben vagy melegben körültekintően használjuk a laptopot. Például, ha kint felejtettük éjszakára az autóban télen, akkor bekapcsolás előtt várjuk meg míg picit átmelegszik.

- Vigyázzunk, ne érje folyadék a laptopot. Az üzleti kategóriás laptopok ugyan többnyire cseppálló billentyűzettel rendelkeznek, előfordulhat, hogy a folyadék bejut a gép belsejébe és tönkreteszi.

- Tisztításnál ügyeljünk arra, hogy megfelelő tisztítószereket és képernyő tisztítására is alkalmas törlőt használjunk. Így nem karcolódik össze a kijelző és a burkolat.

- Ne hagyjuk, hogy az akku teljesen lemerüljön, 20-30%-os töltöttségnél tegyük töltőre és sose töltsük 100%-ra.

- Minden esetben használjuk a laptophoz vásárolt töltőt, mert egyes töltők kárt tehetnek az akkumulátorban.


Tervezett elavulás: legenda vagy valóság?


Régen kering az összeesküvés-elmélet, amely szerint a gyártók azon munkálkodnak, hogy csökkentsék az eszközök élettartamát különböző módszerekkel. Dokumentumfilmet is készítettek a témában, azonban mai napig nem tisztázott, hogy ez valós feltevés-e. Az biztos, hogy a fogyasztói társadalom gyökeresen átalakította az életünket, minél többet, minél jobbat és minél hamarabb szeretnénk birtokolni. A méregdrágán megvásárolt termékek a rövid garanciaidő letelte után gyakran azonnal elromlanak és egy-egy termék javításának költségei olyan nagyok, hogy nem éri meg és inkább újat vásárolunk.


A kulcs azonban a választott termékek minősége. A számítástechnikai eszközök kapcsán a tervezett avulás legendáját a Furbify megerősíteni vagy megcáfolni nem tudja. Tapasztalataik szerint a korábbi alapkategóriás modellek jobb minőségűek voltak és hosszabb ideig voltak életképesek a mai modellekhez képest. A problémát nem az jelenti, hogy bele lenne kódolva az eszközökbe, hogy rövidebb élettartammal bírjanak. A kiváltó ok valószínűleg az, hogy jelentősen megnövekedtek az elvárások a dizájn és hordozhatóság tekintetében. Ki ne ismerné a jellegzetes formájú korai ThinkPadeket, ma már azonban nagyon nehéz lenne széles körben értékesíteni egy ilyen szinte megsemmisíthetetlen, de robusztus, nehezen hordozható laptopot. Vannak, akik emiatt a korábbi modelleket keresik, de ezek lassan a felújított piacról is kifutnak, és egyre nehezebben állják meg a helyüket, ha nagyobb teljesítményt várunk tőlük.


Az üzleti kategóriás laptopok klasszisokkal megbízhatóbbak


Az üzleti széria mindig az ellenállóságot és a hosszú élettartamot jelképezte a számítástechnikában. Ha emellett a kategória mellett tesszük le a voksunkat, nem kell attól tartanunk, hogy már kezdhetünk is gyűjteni az új eszközre.


„Azt biztosan kijelenthetjük, hogy még mindig a business class a legjobb befektetés. Felújított formában is gyakran többszörösen felülmúlják az azonos árú, új, alsó kategóriás gépeket. Ha jól bánunk velük, továbbra is akár ötször hosszabb ideig látják el a feladatukat” – tette hozzá Tóth Roland, a Furbify szakértője.


Az új üzleti típusú eszközök azonban sokak számára nem megfizethetőek. Viszont egy megbízható kereskedőtől egy megkímélt darab, garanciával, már kiváló döntés lehet, és hosszú évekre letudhatjuk a laptop vásárlást. A felújított laptopok mellett szól, hogy ha bármilyen komolyabb hiba bukkan fel a számítógépben, az általában már az első bekapcsolásnál kiderül. Kicsit paradox módon a felújított gépek így bizonyos szempontból még megbízhatóbbak is az újaknál, hiszen ezeket már kipróbálták.


A Furbify-nál az első két hónapban még garanciára sincs szükség, hiszen ügyfeleik indoklás nélkül elállhatnak a vásárlástól, és minden további kérdés nélkül visszavásárolják a terméket. Valós garanciát adnak, a felújított piacon szokatlan minimum 2 évet, amely 3, de 5 évre is kibővíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!