Szerény gazdagok

2021.04.30. 12:31

Simán megkétszerezte negyedéves nyereségét az Apple

Akkor igazán lebilincselő az adat, ha figyelembe vesszük, hogy eleve milyen mértékű nyereséget sikerült megdupláznia a harapott almás cégóriásnak.

In this photo released by Apple, Apple CEO Tim Cook holds up the all-new iPhone 12 Pro during an Apple event at Apple Park in Cupertino, California on October 13, 2020. (Photo by Brooks KRAFT / Apple Inc. / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ Apple Inc./ Brooks Kraft" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Az Apple pénzügyi éve márciussal zárt második negyedévében 89,584 milliárd dollár bevétel mellett 23,630 milliárd dollár nyereséget ért el. Az előző pénzügyi év második negyedévében 58,313 milliárd dollár volt az Apple bevétele és 11,249 milliárd dollár a nyeresége.

Az idei második negyedévben elért bevétel a legnagyobb, amelyet az Apple pénzügyi éve második negyedévében valaha elért.

A vállalat minden földrajzi régióban növelte bevételét, a legnagyobb mértékben, 87 százalékkal Kínában 17,728 milliárd dollárra 9,455 milliárd dollárról.

Európában 56 százalékkal nőtt az Apple bevétele 22,264 milliárd dollárra.

Bámulatosan fogy az iPhone 12-es

Az iPhone eladásokból származó bevétel a második negyedévben 47,938 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 28,962 milliárd dollárról, pénzügyi éve első felében pedig 113,535 milliárd dollárra 84,919 milliárd dollárról.

Továbbra is kimagaslóan vezet az Apple termékei között az iPhone eladása.

Infographic: Apple Firing On All Cylinders in First Three Months of 2021 | Statista

A második negyedévben rekordeladást ért el az Apple a Mac asztali számítógépekkel 9,102 milliárd dollár értékben. Szintén rekordot ért el a szolgáltatási üzletág bevétele is 16,901 milliárd dollárral. Az előző pénzügyi év második negyedévében a Mac számítógépek értékesítése 5,351 milliárd dollár bevételt hozott, a szolgáltatási üzletág pedig 13,348 milliárd dolláros bevételt termelt.

A cég „számottevőnek” tartja

A járvány miatt kialakult gazdasági helyzetre hivatkozva az Apple nem tett előrejelzést a folyó negyedév várható eredményére vonatkozóan, mindössze annyit jelzett, hogy „számottevő növekedésre” számít éves összevetésben.

A számítástechnikai és informatikai ágazatban kialakult alkatrészhiány hatásai alól az Apple sem mentesült, a beszállítási fennakadások elsősorban a Mac és az iPad számítgépek értékesítését fékezik, ami a folyó negyedévben 3-4 milliárd dollárral foghatja vissza értékesítési árbevételét – jelezte Luca Maestri pénzügyi igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!