Lejárató álinformációk

2020.09.03. 06:00

Orosz dezinformációs hálózatot számolt fel a Facebook és a Twitter

Egymástól függetlenül kiadott közleményben jelentette be a hírt a két közösségi médiavállalat.

Forrás: Shutterstock

Mindkét cég azt közölte, hogy a manipulatívnak ítélt fiókok és bejegyzések főként feltételezett demokrata párti szavazókat vett célba.

A Facebook tizenhárom fiókot és hozzájuk kapcsolódóan több oldalt szüntetett meg. Ezek korábban valamennyien egy, Kremlhez közeli szervezethez voltak köthetőek. Az Internet Research Agency (Internetkutató Ügynökség) korábban is álinformációkkal és trollokkal próbálta meg befolyásolni az amerikai közvéleményt. A 2016-os elnökválasztási kampány idején elsősorban Hillary Clintont, a demokraták akkori elnökjelöltjét lejárató bejegyzéseket tettek közzé.

A Facebook szerint – noha jórészt az amerikai közvéleményt célozzák –

a mostani álinformációkra elsősorban nem az Egyesült Államokban, hanem az arab országokban „vevők” a felhasználók.

Az eltávolított fiókoknak 14 ezer követőjük volt, de közülük csak nagyjából 200 volt amerikai felhasználó. Az arab nyelven publikáló fiókok főként a nyugati országok által a Közel-Keleten elkövetett emberi jogsértésekről, korrupcióról és általában is a térségbeli helyzetről tettek közzé bejegyzéseket. Sok ilyen Faceboook-oldalon támadják Emmanuel Macron francia államfőt, továbbá Párizs afrikai szerepvállalását.

Nathaniel Gleicher, a Facebook biztonsági szabályaiért felelős igazgató kedden San Franciscóban tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy az eltávolított fiókok feltételezett működtetői „jelentős mértékű beruházásokat eszközöltek álprofilok létrehozásába, fiókokat regisztráltak, fotókat tettek közzé, azt a látszatot keltve, hogy valós személyekről van szó”.

Hozzáfűzte, hogy „sokkal kifinomultabb technikával dolgoznak, így a korábbinál nehezebben lehet beazonosítani őket”. Megjegyezte azt is, hogy

nemcsak külföldi, hanem amerikai működtetői is voltak az álprofiloknak.

A Twitter öt fiók felfüggesztését jelentette be – mint közleményében írta – „olyan manipulációk miatt, amelyeket megbízható források szerint az orosz államhoz köthető szereplők működtetnek”. A mikroblog-szolgáltató

megnevezte az egyik fiókot is: a PeaceDatát, amely független médiumként jeleníti meg magát az interneten.

A PeaceData szintén elsősorban amerikai baloldali csoportokat vett célkeresztjébe, bár más országok – például Algéria vagy Egyiptom – történéseivel is gyakran foglalkozik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!