Hagyományőrzés

2023.04.24. 17:33

Beöltöztek! – Palócország káprázatos népviseletei mindenkit rabul ejtenek (fotók)

Április 24-én ünnepeljük hazánkban a népviselet napját. Ebből az alkalomból válogattunk egy csokorra való fotót olvasóinknak a térségre jellemző, lenyűgözőbbnél lenyűgözőbb népviseletekről.

Angyal Eszter

Hollókőn húsvétkor mindenki megcsodálhatja a népviseletbe öltözött hagyományőrzőket

Forrás: Nool archívum

Fotó: Hegedus Mark

2015-ben indult útjára hazánkban egy kezdeményezés, mely a gyönyörű népviseleteket hivatott bemutatni és ünnepelni. A Népviselet Napja április 24. lett, a kezdeményezéshez pedig évről évre egyre szélesebb körben csatlakoznak magánszemélyek és intézmények egyaránt. A szervezők küldetésüknek tekintik, hogy felhívják a figyelmet a népviseletek szépségére, változatosságára, valamint közös értékeinkre. 

Az idei Népviselet Napjára született egy felhívás is, mely szerint április 24-én aki csak szeretné, öltse magára szeretett viseletét, vagy viselje azok egyes elemeit, kiegészítőit a saját és a családja örömére. A felöltött ruháról készíteni kell egy fotót, amelyet a közösségi média felületein megosztva, a #nepviseletnapja hashtag használatával még szélesebb körben eljuthat a kezdeményezés célja. Azoknak sem szabad csüggedni, akiknek nincs saját viseletük, hiszen a szervezők rájuk is gondoltak: népviseletek motívumaiból álló, otthon is kivitelezhető ötletekkel, úgynevezett „csináld magad” megoldásokkal készültek az érdeklődőknek. 

Legyen (akár offline, akár online) népviselettől színes a világ!

– írták a szervezők. 

Nógrád vármegye méltán híres természeti értékei mellett hagyományőrzés terén is számos kinccsel büszkélkedhet, ezek egyikei a meseszép népviseletek, melyeket időről időre viszontláthatunk a különféle rendezvényeken is. Fotóriportereink által, korábbi események alkalmával készített fotókból szemezgettünk, alábbi képgalériánkban a teljesség igénye nélkül gyönyörködhetünk több, a térségben található népviseletben is. A viseletek között megtalálhatóak mindennapi használatra valók, valamint ünnepi – köztük a menyasszony és a vőlegény ruhája – öltözetek egyaránt.

Nemrégiben beszámoltunk róla hírportálunkon, hogy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Hollókőre látogatott, melynek keretében a Guzsalyasban magára öltötte a hollókői népviseletet is. Az átmenetileg palóc menyecskévé avanzsált kormányszóvivő úgy fogalmazott:

Csodálatos a hollókői népviselet, ami pedig a legcsodálatosabb, hogy itt nem a múlt emléke, hanem a mindennapok valósága él. Fiatalok és idősek, férfiak és nők még ma is hordják ezeket a darabokat.

Februárban bemutattuk olvasóinknak Szécsényiné Alapi Ildikót, aki amellett, hogy a Pásztói Rendőrkapitányság kötelékét erősíti, szabadidejében szebbnél szebb népviseletes ruhákat varr.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában