Túrázás

2024.05.12. 06:55

Országos Kéktúra: mozivászonra került a pásztói világjáró kalandja

Bemutatták a napokban a sajtó számára a 2550 című dokumentumfilmet. Az alkotás a pásztói Till Anilla Országos Kéktúra útvonalat megjárt tapasztalatairól és élményeiről szól, amely hamarosan a nagyközönség számára is látható lesz.

Nagy Orsolya

Mint arról korábban beszámoltunk: Till Anilla mindössze 72 nap alatt járta végig az Országos Kéktúra minden szakaszát, 2550 kilométert. Ennek kapcsán dokumentumfilm is készült a fiatal pásztói lányról, amelyet hamarosan országszerte láthatnak a túrázók szerelmesei.

Hamarosan országszerte vetítik majd a mozikban a 2550 című dokumentumfilmet, amely által közelebbről is megismerhetik az érdeklődők az Országos Kéktúra útvonalát.
Az Országos Kéktúra minden szakaszát bejárta a pásztói Till Anilla
Forrás:  Beküldött fotó

Így született meg az Országos Kéktúra dokumentumfilmje

Till Anilla portálunknak elmondta: Mándi Ferenc rendező ötlete volt a dokumentumfilm, akivel még az egyetemről ismerik egymást és régóta jó kapcsolatot ápolnak. Ferenc több filmet is készített már, de ez volt az első dokumentumfilmje.

– Igazából, mikor felvetette az ötletet, nagyon megörültem. Nem tartott végig velem a túrán, mindig a forgatási napokra érkezett. Az elején készített velem egy mélyinterjút egy pszichológus, majd a út végén szintén egy pszichológussal beszélgettem az élményekről. A 72 nap alatt végig tartottam a kapcsolatot a rendezővel – közölte Till Anilla.

A szülőváros is fontos szerepet kapott

A fiatal világjáró kiemelte: Pásztó is szerepet kapott a dokumentumfilmben, amely egy fontos állomás volt, hiszen innen származik. Anilla számos emlékezetes pillanatot szerzett az útja során, de a szülővárosa kiemelkedő helyet kapott a szívében, nagyon jó érzéssel töltötte el, amikor hazatért. A jövőben az sem kizárt, hogy majd Pásztón is levetítik a filmet. Feledhetetlenek voltak továbbá, amikor egy-egy túraútvonal szakasz végéhez ért. A legnagyobb élmény pedig az volt, amikor az úti cél végéhez, a Hármashatár-hegyhez érkezett. Azzal kapcsolatban, mely kéktúra szakaszok tetszettek a legjobban számára, úgy fogalmazott, hogy a Dunántúli részek nagyon magával ragadták őt, hiszen ott még nem járt, így ez a vidék intenzívebben hatott rá.

Túrázásra biztat a film

Till Anilla azt is elárulta, hogy a kéktúra útvonal dokumentumfilmje nagyon különleges számára, hiszen ez az első alkalom, hogy bekerült a moziba ilyen módon egy túráról szóló alkotás. Nagy lépés ez tehát a túrázók életében. A filmmel pedig szeretne ihletet adni másoknak, hogy kezdjék el a kéktúrát. Aki pedig már elkezdte, reméli a film hatására folytatni is fogja, aki pedig már megjárta az útvonalat, reméli nosztalgiával tölti el.

A mozikban május 23. és 24. között vetítik majd, de az első napra a budapesti helyszínek már be is teltek. A pásztói világjáró úgy érzi, van igény ilyen jellegű alkotásokra, mint ez a 62 perces dokumentumfilm, amelyről már most sok pozitív visszajelzés érkezett.

Till Anilla háláját fejezte ki a családjának, a párjának, a barátainak és azoknak, akik támogatták őt, hogy megszülethessen ez a mű, és talán újabb filmet is láthatnak majd egyszer a követői, hiszen nem tudni, mit hoz a jövő.

Hamarosan országszerte vetítik majd a mozikban a 2550 című dokumentumfilmet, amely által közelebbről is megismerhetik az érdeklődők az Országos Kéktúra útvonalát.
Az Országos Kéktúra után Anilla Izlandra költözött egy időre
Forrás:  Beküldött fotó

Izgalmas Izlandon az élet

A pásztói lány hamarosan visszatér Izlandra, ahol július közepéig lakik majd, és persze ott is tervez túrázni és közelebbről megismerni a tájakat. A távoli jövőben pedig újabb északi területet fog meghódítani a doktori tanulmányai kapcsán.

Azzal kapcsolatban, milyen az élet a tűz és a jég országában kifejtette: nagyon izgalmas számára minden, és tele van újdonsággal. Az emberek kicsit zárkózottabbak, de jó az életminőség, most már egyre hosszabbak a nappalok is, de még mindig hideg van. A természet is nagyon klassz, de teljesen más, mint hazánkban. Anilla emellett vulkánkitörésnek is volt már szemtanúja, de mint mondta, senki félt, így ő sem. Feltehetőleg az ott élők már hozzászoktak a gyakori vulkánkitörésekhez. A jövőben pedig továbbra is beszámol majd kalandjairól.

A film hivatalos előzetese már megtekinthető:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában