Nool.hu podcast

2024.05.01. 06:59

Évtizedek óta ébreszti a salgótarjániakat a Bányász-Kohász Fúvószenekar (podcast)

Május 1-jén a salgótarjániak csakúgy, ahogy az előző évtizedekben, idén is zeneszóra ébredhetnek. Ismerjük meg egy kicsit részletesebben a fennállásának idén 145. jubileumát ünneplő Bányász-Kohász Fúvószenekart!

Angyal Eszter

Dr. Morvai Mátéval, a Bányász-Kohász Fúvószenekar szóvivőjével idéztük fel a 145 éves múltra visszatekintő zenekar történetét

Forrás: Hír FM Salgótarján

Fotó: Angyal Eszter

Több évtizedre visszatekintő hagyománynak tesz eleget minden évben május 1-jén a salgótarjáni Bányász-Kohász Fúvószenekar. Talán a salgótarjániaknak már szinte elképzelhetetlen is lenne ez a nap a zenés ébresztő nélkül, hisz mondhatni, egybeforrott a munka ünnepének reggelével és salgótarjániak szívével ez a szokás. Ahogy arról korábban hírportálunkon már beszámoltunk, idén tizenhárom helyszínen hallhatják majd városszerte az ébresztő muzsikaszót.

A Bányász-Kohász Fúvószenekar idén már 145 éves múltat tudhat maga mögött, noha kezdetben a bányászok és a kohászok külön-külön muzsikáltak – némi érdekesség, hogy utóbbi tagjai kezdetben például az acélgyárba betelepített német és cseh szakmunkások voltak. Később egybeforrt a két zenekar, tagjai mára pedig már főként salgótarjániak, de többen szerte a megyéből is itt zenélnek. Munkásságukat megannyi elismerés dicséri, céljuk ugyanakkor hosszú-hosszú évtizedek óta ugyanaz: őrizni hagyományainkat, s minél színesebbé tenni Salgótarján kulturális életét.

A zenés ébresztőről, a zenekar múltjáról, valamint a jövőbeli tervekről is kérdeztük dr. Morvai Máté trombitást, a salgótarjáni fúvósok szóvivőjét:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában