Bemutató

2024.04.25. 13:50

Eperjes Károly közönségtalálkozón mutatta be Magyar Passió című filmjét Szécsényben

Eperjes Károly, Kossuth-és Jászai Mari díjas színművész volt a vendége a Szécsényi Polgári Estéknek szerda este, Szécsényben a Magyar Nemzeti Múzeum Forgách-Lipthay Kastélymúzeumában. Az eseményen levetítették a Magyar Passió című filmdrámát, amely Eperjes Károly rendezői debütálása volt.

Lászlók Judit

Eperjes Károly (középen) Balla Mihály (balra) és dr. Bagó József társaságában

Forrás: Facebook/Bagó László

A filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozó házigazdája dr. Bagó József, a Fidesz-KDNP szécsényi polgármesterjelöltje és Nógrád Vármegye Önkormányzatának a jegyzője volt. Az eseményen elsőként Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Ebben elmondta, hogy aznap délután súlyos baleset történt Nőtincsnél, emiatt pedig Eperjes Károly késni fog. Majd hangsúlyozta, hogy ő már látta a Magyar Passió című magyar filmdrámát, amely szerinte egy nehéz film, és tartalmazza az emberi hit általi akaratot és erőt. Beszédében méltatta Eperjes Károly munkásságát, felidézve a filmszerepeit és elhivatottságát is. 

Nagy érdeklődés kísérte a rendezvényt
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Ezt követően dr. Bagó József, az est házigazdája vette át a szót, aki elmondta, hogy az alkotás egy nagyon fontos témát, a szerzetesrendek 1950-es feloszlatásának tragédiáját dolgozza fel, amelyről mind a mai napig csak keveset tudunk. Kiemelte, ez a film különösen fontos számukra, hiszen Szécsényben is működik ferences szerzetesrend, amely szintén áélte a betiltás és az elhurcolás borzalmait. A köszöntőjét végül azzal zárta, hogy ez a film megmutatja, hogy a szenvedés, valamint a rengeteg nehézség és küzdelem után mit is jelent valójában a megbocsájtás. 

Ezután a résztvevők megtekinthették a Magyar Passió című magyar filmdrámát, amely Várnai Péter címzetes prépost Krisztus inge című kiadatlan színműve és Kálmán Peregrin ferences szerzetes dokumentumkötete alapján készült. A filmet 2021 novemberében mutatták be a mozikban.

Egyre nagyobb az igény a film vetítésére országszerte

A filmvetítés végére megérkezett Eperjes Károly is, aki közönségtalálkozón beszélgetett dr. Bagó Józseffel. Mint megtudhattuk, azért esett a választásuk film fókuszában lévő ferencesekre, mert ez a legismertebb rend, egyben az alapötlet Kálmán Peregrin ferences szerzetesnek köszönhető, aki egyházi szakértőként vett rész a munkálatokban. Elárult egy kulisszatitkot is a nézőknek a szerzetesek kínzásával kapcsolatban. 

– Keresztre nem feszítették őket, azonban azt én nem szerettem volna megmutatni, hogy valójában milyen borzasztó kínzások vannak, mert akkor az egy thriller lett volna – hangsúlyozta a rendező. – Ezért azt gondoltam, hogy a keresztre feszítés az minden szenvedésnek egy erős szimbóluma, és úgy láttam jónak, hogyha nem csinálunk ebből thrillert.

A szerzetesrendek 1950-es feloszlatásának tragédiáját dolgozta fel

Eperjes Károly kifejtette, hogy a szerzetesrendeket érintő tragédiát össze kellett foglalni egy filmben, azonban nem minden a ferencesekkel történt meg, ami a filmben látható. Kihangsúlyozta továbbá, hogy azért készítették el ezt a filmet, hogy a jövő generációja is tudja: hit nélkül szétesik az ország. Emellett felidézte azt is, hogy a filmet a bemutatását követően mindössze 25 ezren tekintették meg, manapság, azonban egyre nagyobb igény van a közönségtalálkozóval egybekötött vetítésekre. Állítása szerint ennek az lehet az oka, hogy az embernek kezd hiányozni a hit, mert rájön, hogy enélkül nem megy. 

A beszélgetés során megemlítette még, hogy a szécsényi ferencesek a Mátraverebély-Szentkúton, egy lelkigyakorlat alkalmával tekintették meg a filmet, ami elnyerte a tetszésüket. Mindezeken kívül szó esett még az alkotás legmélyebb mondanivalói mellett arról, hogy a filmet covid19 járvány idején forgatták, illetve a kereszténységről,  a kommunizmusról, az értékrendről és a hitről is egyaránt. Az esemény végén a résztvevők feltehették a kérdéseiket is Eperjes Károlynak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában