Múltidézés

2024.05.07. 14:33

Szinte belefulladt a rengeteg szemétbe harminc éve Balassagyarmat

Miközben egyre inkább közeledett az országgyűlési választások napja, harminc éve égető szemétkérdések merültek fel Balassagyarmaton. Kétbodonyban viszont kedvesebb téma jelentkezett: százéves néni ünnepelte születésnapját.

Hegedűs Henrik

Nem csak a város külső területein, hanem a belső utcákban is kellemetlen hulladékhalmokkal szembesültek a balassagyarmatiak 1994 májusának első hetében. A Nógrád Megyei Hírlap munkatársai röpke körjáratot tettek az érintett övezetekben és beszámoltak a tapasztalataikról. A Patvarci út végén, a vasúti vágányok közelében található játszótéren elszomorító állapotok uralkodtak.

A sínek felé eső elválasztó kerítést leszaggatták, a padokról eltűntek az ülőkék, a csúszdán pedig nem volt min leereszkedni. Pár száz méterre onnan a katonatemető garázsok felőli oldala is hemzsegett a szeméttől. Sok műanyag zsák, bicikligumi, egyéb háztartási hulladék csúfította a környezetet. A Patvarci és Dózsa utcák sarkán hasonló kép fogadta az érkezőt, itt még egy leselejtezett, árválkodó pótkocsiba is belebotlott az ember. Nem beszélve a rengeteg autóroncsról, több utcában ott álltak üresen, rozsdásan, pusztulva a rendszám nélküli csotrogányok.

Kétbodonyban ünnepre gyűlt össze egy család

Bócz Pálné századik születésnapját ülte. Az idős asszonyt köszöntötte még két elő lánya, tíz unokája, tizenkét dédunokája és öt ükunokája. A néni korához képest jó egészségnek örvendett, néhány héttel korábban, az idősek napján a község polgármestere, Holes Imre még meg is táncoltatta. A kellemes tavaszi napokon szívesen ült ki az udvari hintaszékbe, és szemüveg nélkül olvasta az újságokat.

Rétságon Pongrácz József, a Barátság Szövetkezet elnöke a mezőgazdaság viszonyaira panaszkodott

Nagy hibának tartotta, hogy a rendszerváltás után simán szétverték az agrárszektort, egymilliárd dolláros hiány keletkezett, ami nem feltétlenül az aszályosabb évek számlájára írható. Véleménye szerint a kiesést okosabb gazdálkodással pótolni lehet, de a jelenlegi birtokszerkezet jelentős átalakítás nélkül nem tartható, hiszen öt-hat hektáros földterületeket képtelenség gazdaságosan gépesíteni.

Balassagyarmaton május első napjaiban látványos bemutatót tartottak

Az Aerocaritas légimentő szolgálat négy helikoptere szállt le a kórház melletti rétre, ahol a munkatársak gyakorlaton mutatták be kivételes felkészültségüket. A szolgálat vezetője megemlítette, fennállásuk óta már ezerötszáz ember életét mentették meg, míg dr. Németh György, a város polgármestere kijelentette, ezen a területen hamarosan benzinkutat és helikopterfogadó állomást építenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában