Nool.hu videó

2024.05.10. 19:45

Retro élményt nyújt a bakelitek és a magnókazetták szerelmeseinek a nógrádi múzeum (fotók, videó)

Igazi időutazásban lehet része annak, aki ellátogat a salgótarjáni Retro Tanyához, amely a bakelitlemezek, a képlemezjátszók, a rádiók és a magnókazetták világába kalauzolja el az érdeklődőket. A retro élmény garantált.

Sipos Nina Vivien

Salgótarjánban, a Hunyadi körúton megtalálható Retro Tanya valósággal visszarepíti az embert az időben, hiszen a bakelit lemezektől kezdve a magnókazettákig minden olyan elektronikai és kultikus készülék fellelhető a gyűjteményben, amely az 1960-as, ’70-es, ’80-as, de még a ’90-es évek stílusát is felidézi.

Retro Tanya Salgótarjánban
Mi is ellátogattunk a Retro Tanyára
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A múzeumban alapvetően a hetvenes évekből vannak magnók, de a legrégebbi eszköz egy 1963-as olasz gyártmányú szalagos magnó, amelynek igen különleges formája van. A hozzávaló szalagot rettentő nehezen lehet manapság beszerezni az eszköz régi volta miatt, azonban a Retro Tanyán tárolt darabot a mai napig be lehet kapcsolni és szól is.

Retro készülékek egész tárháza

Kerényi Tamás televíziós operatőr és videós a salgótarjáni otthonát úgy rendezte be, mint egy múzeumot, valódi időutazásra csábítva az odalátogatókat. A zenelejátszás legjellegzetesebb berendezéseitől kezdve a legmodernebb hifikészülékeken át, a magnók és a kazetták különleges világába kaphatnak betekintést az érdeklődők.

Kerényi Tamás portálunknak elárulta, hogy gyűjtői szenvedélye a hetvenes években csírázott ki. Amikor még általános iskolás volt, akkor egy rajzóra keretein belül az osztály Jean-Michel Jarre dalait hallgatta, a francia zeneszerzőnek a stílusa pedig nagyon megtetszett neki. Ahhoz, hogy hasonló műfajú zenéket tudjon továbbra is hallgatni, Tamás kért a szüleitől egy magnót, s így a legelső hordozható kazettás készüléke egy BRG-MK27-es volt, ami akkoriban nagyon menőnek számított.

– Az elmúlt 15-20 évben több mint 600 készülék, 2235 féle magnókazetta, és még sok más régiség gyűlt össze, amiket idáig a padláson tároltam. Az utóbbi időben tudtam csak úgy kialakítani a Retro Tanyát, hogy legyen egy külön épület a berendezéseknek. Emellett van egy kültéri rész is, ahol megtalálható egy salgótarjáni bánya emblémával ellátott nejlon szatyor, vetítőgépek, rádiók, régi konyhai eszközök, katonai kulacs, illetve a város üveggyárában készült szódás szifon is – mondta Kerényi Tamás. Hozzátette: – Ott bolhapiac módjára lehet válogatni a bakelit lemezek, a könyvek, a CD-k és a DVD-k között. Sőt régi, retro eszközöket is le lehet adni, bővítve azokkal a múzeum gyűjteményét.

Mindenki másként látja

Kerényi Tamás az operatőr munkatársunk érdeklődésére pár készüléket be is kapcsolt, illetve azt is megmutatta lépésről lépésre, hogyan is működik pontosan a képlemezjátszó berendezés.

– Mindenki másként látja a Retro Tanyát. Van, akinek ez csak egy összezsúfolt, kacatokkal teli helyiség, megint másnak pedig egy különleges régiségekkel teli múzeum, ami egy valódi időutazásszerű élményt nyújt, és a régi fiatalságát idézi fel. Nekem ezt az utóbbi érzést adja, mivel bárhová nézek, mindegyik eszközről beugrik egy kedves emlék, egy érdekes történet vagy egy fontos személy, aki éppen azt a tárgyat adta – fejtette ki Kerényi Tamás, majd hozzáfűzte: – Mindig nagy öröm számomra, ha egy újabb készülékkel tudom kiegészíteni a kollekciót, és szoktam is keresni a retro kütyüket, kellékeket. Rendszeresen előfordul az is, hogy hozzám hozzák el a helyiek a nem használt magnóikat, rádiókat és kazettáikat, amiket szintén szívesen fogadok.

A páratlan gyűjteményt bárki megnézheti, mindössze előzetesen be kell jelentkezni nála telefonon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában