Ünneplés

2024.05.01. 14:21

Húsz éve léptük át az Európai Unió küszöbét

Ujjongva, boldog mosollyal, ugyanakkor komoly várakozásokkal telve fordultunk át húsz éve április harmincadikáról május elsejére, hogy immár virradatkor az Európai Unió teljes jogú tagjaként köszönthessük egymást. Az ünneplésnek természetesen Nógrád megyében, így Balassagyarmaton is megadták a módját.

Hegedűs Henrik

Húsz éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz, ünnepelt a megye

Forrás: NMH-archívum

Balassagyarmat polgárainak kiemelten fontos volt akkor ez a csatlakozás. Elvégre határváros, és a térképre rajzolt vonal, ami Trianon óta elválasztott a szomszédoktól, immár összekötő kapocsként fűzi még mélyebbre a szálakat. Az Ipoly partján 2004. április 30-án nemzetközi konferenciával indult az események sora. 

Az „Együtt tovább Európába” címet viselő tanácskozás előadói között szerepelt többek között Zatykó Ferenc, a felvidéki Csáb polgármestere, Jámbor László, Apátújfalu és Lombos István, Balassagyarmat első embere, Csikány István balassagyarmati vállalkozó, Cseri Gábor a Szlovák Mezőgazdasági Minisztérium képviseletében, illetve Tatár-Kis Sándorné dr., a város jegyzője. Mindannyian hangsúlyozták, az élet valamennyi területén elsőrangú fontosságú, hogy a kiszélesedő kapcsolatok lehetőségeit a határ mindkét oldalán maximálisan kihasználják.

Unióüdvözlő vonatozást tartottak

Urbán Árpád országgyűlési képviselő közös unióüdvözlő vonatozásra hívta ismerőseit. Eredetileg pontban május elsején indult volna a szerelvény, de a torlódó események miatt már április 29-én megejtették az utazást. A vonat Drégelypalánkról indult, és Balassagyarmat érintésével egészen Losoncig zakatolt. Ipolytarnócon az utasok leszálltak a kocsikról és gyalog tették meg a határ túloldalán található Kalondáig a közel egy kilométeres távolságot. Balassagyarmaton, az Ipoly-híd közepén májusfát állították, Szlovákgyarmaton a falu központjában állították fel a szabadtéri színpadot, ahol egymást érték a fellépők, míg a magyar oldalon az egykori napközis tábor területére összpontosította a programokat az önkormányzat.

A Nógrád Megyei Hírlap így tudósított 20 éve az Európai Uniós csatlakozásró 
Forrás: NMH-archívum

Természetesen a „szórásból” a Gyarmati Televízió sem maradhatott ki, amely élő adásban számolt be a jeles nap fejleményeiről, számos személy megszólaltatásával. Egyikük, Medvácz Lajos, akkor még a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója, amikor betoppant a stúdióba, egy felkiáltással kezdte: 

Gyerekek, ennyi embert még nem láttam az utcán! 

Aztán elérkezett az éjfél. A határátkelőnél a rézfúvós kvintett a szlovák himnuszt játszotta el, a Balassagyarmati Dalegylet a magyar nemzeti imádságot énekelte, Csábi István előadóművész Varga Miklós Európa-dalát zengte. Szlovákiából érkező mámoros fiatalok lobogtatták zászlójukat, mutogatva a személyi igazolványukat, hogy most már ezzel az okmánnyal jöttek, míg Dúzs József ezredes, balassagyarmati határőr-igazgató oklevéllel köszöntötte az új korszak első határátlépőjét.

Megszületett az első uniós baba
A vidámság május elsején még sokáig kitartott. Balla Mihály parlamenti képviselő a délelőtti órákban a Palóc-ligetben Európa-fát ültetett, rövid beszédében pedig méltatta az uniós csatlakozás jelentőségét, hozzátéve, hogy rengeteg munka vár még ránk, míg valóban egyenrangú tagjai lehetünk a kontinens közösségének. A napközis táborban a főzőversenynek a Balassagyarmati Népi Zenekar és Gáspár Laci adta meg a kíséretet, a dr. Kenessey Albert Kórházban megszületett az első nógrádi uniós baba, Nagy Evelin, záróakkordként pedig a határőrség épülete előtt díszőrség jelenlétében vonták fel a rúdra az Európai Unió lobogóját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában