Gombafogyasztás

2024.05.16. 06:55

Gomba-dilemma: keveset fogyasztanak a magyarok a szuperélelmiszerből

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon évente 1-1,5 kilogramm, de a termesztést érintően is van még hová fejlődnünk. Miért fogyasztanak keveset a magyarok a szuperélelmiszerből? – e kérdéskört Szitás Mátéval jártuk körbe, aki Nógrád vármegyében egyedüliként termeszt holland módszerrel fehér csiperkét.

Palchuber Kinga

Szitás Máté a szécsényi gombaüzemben mutatja a friss csiperkét

Forrás: Nool.hu

Szitás Máté még 2018-ban vágott bele a fehér csiperkegomba előállításába. Az idegenforgalmi közgazdászként végző fiatalember a vármegyében ráadásul egyedüliként kezdte el a holland módszer alkalmazását, melynek beindításához és tökéletesítéséhez több neves szakembertől kapott segítséget. E technológia lényege, hogy egy modern, szinte teljesen automatizált légtechnika alkalmazása mellett polc- és zsákos rendszerben növekszik a gomba, a legoptimálisabb klimatikus értékek megteremtésével. 

Kevés gomba kerül a magyarok asztalára
A fehér csiperkegomba rendkívül egészséges, a szuperélelmiszerek közé sorolják
Forrás: Nool.hu

A szécsényi gombaüzemben kezdetben mindössze 20 négyzetméteren termett a fehér csiperke, ám ez a termőterület mára a tízszeresére emelkedett. A terjeszkedésnek köszönhetően évente immár 40 ezer kilogramm csiperkegomba növekszik a helyszínen. Ha figyelembe vesszük, hogy a KSH adatai szerint az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon 1-1,5 kilogramm évente, akkor elmondhatjuk, hogy a szécsényi gazda jelenleg Salgótarján lakosságának évi gombaszükségletét képes lefedni. Az európai mutatók jobban állnak, eszerint egy fő átlagosan 3 kilogramm gombát eszik egy esztendő alatt. 

Alacsony a gombatermesztők száma Nógrádban

Szitás Máté érdeklődésünkre elmondta: ismeretei szerint jelenleg Lengyelország és Hollandia a legnagyobb gombatermelők. Ezt bizonyítja, hogy az ottani ipari méretű üzemekben részben már robotizált technológiát is alkalmaznak az előállítás során. Hozzátette, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint Magyarországon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván. A legtöbb gombát Pest, Heves és Bács-Kiskun vármegyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül.

A vállalkozó ismertette: az agrárkamara adatai alapján a megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek mintegy 60 százaléka exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv. 

A gomba rendkívül egészséges
Szitás Máté egyedüliként kezdte el a holland módszer alkalmazását a megyében
Forrás: Nool.hu

– Nógrádon belül is alacsonyak a gombatermesztési paraméterek, de én látom a jövőt e tevékenységben. A megyei önkormányzat Vedd a nógrádit! kampányának köszönhetően például az elmúlt években új kereskedelmi kapcsolatokat sikerült kialakítanom, így a vármegyén belül is több iskolával, konyhával, étteremmel és piaccal kötöttem megállapodást. Emellett kereskedelmi kapcsolataim révén Budapesten, Pest és Heves vármegyében, sőt Szlovákiában is jelen vagyok már a termékemmel, illetve több országos élelmiszer üzletláncban is – emelte ki Szitás Máté, aki szerint egy vállalkozás sikere a pályázati lehetőségek kihasználásában, a folyamatos tanulásban és a piaci változásokra való gyors reagálásban gyökerezik. 

Szitás Máté időszakosan környékbeli diákokat is fogad üzemében, hogy munkáját bemutatva igyekezzen megkedveltetni a fiatalokkal az egészséges „kalaposokat”, s egyfajta pályaorientációval hasonló vállalkozások megkezdésére bátorítsa őket. 

Számos jótékony hatása van a szervezetre

A fiatal gazda rávilágított, hogy a gombát a szuperélelmiszerek közé sorolják, hiszen rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. 

– A gombafogyasztás nagyon egészséges, mégis sokan ódzkodnak beépíteni a táplálkozásukba. A szakemberek szerint amellett, hogy egyedüliként a gomba tartalmaz természetes állapotában D-vitamint, alacsony kalória- és rosttartalma miatt könnyen emészthető élelmiszer. Fogyasztása lúgosítja a szervezetet, amivel csökkenhet a rákos sejtek kialakulásának az esélye. Emellett a szív- és érrendszer, az izmok és a csontok egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhat – sorolta a gazda. 

Miért alacsony a gombafogyasztási szokásunk?

A gazda szerint az alacsony számok egyik oka az lehet, hogy húsfogyasztó nép vagyunk. Ráadásul kevesen tudják, hogy a gombával bizonyos mértékben helyettesíthetik a húsokban lévő tápanyagokat is. Ha mégis kerül a magyarok asztalára a termékből, akkor az elsősorban csiperke- vagy erdei gomba. A termesztő észrevétele az, hogy az emberek húsvétkor és karácsonykor keresik leginkább a gombaféléket. A vállalkozó tapasztalata szerint Ausztriában, Olaszországban és Horvátországban például sokkal népszerűbb termék a gomba, hiszen gyakran érkezik hozzá megkeresés e területekről.

 Óriási élőmunka igénnyel jár, cél a munkahelyteremtés
– A hazai- és külföldi partnerek arra ösztönöznek, hogy merjek még nagyobbat álmodni. Olyan ipari méretű beruházást szeretnék megvalósítani a közeljövőben, mely lehetővé teszi, hogy a környező országok multinacionális cégeit rendszeresen el tudjuk látni a friss csiperkével. Ezzel évente 500 tonna gombát állíthatnánk elő, miközben akár negyven új munkahelyet is teremtenénk Szécsény kistérségben. A gombatermesztés és -szedés sok szakavatott kéz áldásos munkájával jár – avatott be terveibe Szitás Máté. A szécsényi üzemben a frissen szedett és hűtött gombákat másnap tovább is szállítják a felvásárlóknak, így az a tápanyagtartalmát és belső értékeit megőrizve jut az asztalokra.

 

A kibővített gombaüzem látványterve
Szitás Máté évente 500 tonna gombát állítana elő Szécsényben, munkahelyeket is teremtene a fejlesztéssel
Forrás: Beküldött fotó

Mennyibe kerül a gomba?

Míg Európában a termesztett gombák nagybani piaci ára az utóbbi években nem emelkedett kirívóan, addig a hazai üzletekben a drágulás igencsak látványos lett. A KSH adatai alapján négy évvel ezelőtt egy kiló gombát 953, 2021-ben 1050, 2022-ben 1150, míg 2023-ban 1550 forintért kínáltak a magyar boltokban. Idén januárban pedig már kilónként 1730 forintért árulták a terméket.

A Mindmegette.hu videóján megtekinthetitek az isteni gombapaprikás receptjét:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában