Egészséges és finom

2024.05.10. 11:55

Egészséges finomság: Nógrádban is dübörög a bodzaszezon

Bódító illatával és fehér csillagfürt alakú virágjával Nógrádban is számos helyen szüretre csábít a bodzavirág. Felhasználásával rengeteg különleges finomság készíthető, de a növény nem csak ízletes, hanem egészséges is!

Gulyás Edina

A bodza a természetgyógyászatban ősidők óta az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb gyógynövény

Forrás: Shutterstock

Bármilyen irányban indulunk útnak ezekben a hetekben Nógrádban, szinte egészen biztos, hogy az utak és az erdők szélén, a mezőkön bodzát találunk. A növény amellett, hogy finom és kitűnő alapanyaga a különféle frissítőknek és desszerteknek, egészséges is. Számos jótékony hatása van. 

Elengedhetetlen az egészséges élethez, számos gyógyhatása van

– A bodzának igen magas a C-vitamin tartalma, emellett A- és B-vitaminok, flavonoidok, valamint antioxidánsok is megtalálhatók abban – tájékoztatta korábban portálunkat Kovács Hetti, salgótarjáni természetgyógyász és egészségmentor. Hozzátette: a májusban, illetve a júniusban virágzó gyógynövénynek számos pozitív hatása van az egészségre, azt már az ókorban is alkalmazták. Kiváló megfázásra, nagyon jó immunerősítő, lázas állapotban is érdemes inni, de vízhajtó hatása miatt a fogyókúrázóknak is tökéletes. Mindezeken kívül köhögésre, allergiára, sőt, szinte minden légúti panaszra gyógyítóan hat, de erősíti a szívet és enyhíti a gyomorfájdalmat is.

Egészséges és finom: frissítő, lekvár, tea is készül a bodzából

– Tavasztól egészen őszig gyűjtöm a természetben megtalálható gyógynövényeket. A citromfű, a menta, az akác, a csalán és a csipkebogyó mellett természetesen bodza is kerül a kosaramba – fogalmazott Nádasdi Mária, szuhai háziasszony, aki a finom ízük mellett gyógyhatásuk miatt is használja ezeket a növényeket. – A napokban készítettem bodza üdítőt: 30 dekagramm cukrot feloldottam meleg vízben, majd egy öt literes befőttesüvegben két felkarikázott citrommal, két teáskanál citromsavval és 10 bodzavirággal együtt felöntöttem hideg vízzel. Ezt két nap után leszűrtem és a hűtőben tárolva egy-két napig finom hűsítőként fogyasztja a család. 

Mint mondta: a szörp is hasonlóan készül, csak abba sokkal több cukor kerül. Azonban télen sem kell lemondani az egészséges növény fogyasztásáról: a bodza virágából, száraz és meleg helyen kiszárítva tea készíthető. 

– A bodza mellett a teakeverékbe csipkebogyót, akácvirágot, céklát és málnalevelet is szárítok. Az ebből készült főzet kiváló refluxra, köhögésre és felső légúti megbetegedésekre is – ismertette Nádasdi Mária. 

A bodzás receptek sora szinte végtelen

A fent említett finomságokon kívül vannak, akik szörpöt, lekvárt, zselét, üdítőt és teát készítenek bodzából, de azt akár fermentálni is lehet. Nagyon finom ugyanakkor például fagylaltba és süteménybe is, de eperrel, rebarbarával, vagy akár kakukkfűvel és bazsalikommal is felhasználható.

Igazi különlegesség a palacsintatésztába mártott bodzavirág, aminek hozzávalói között a vaníliás cukor, a liszt, a tojás és a keményítő is megtalálható. A mindmegette.hu receptje alapján lépésről lépésre elkészíthetjük a nem mindennapi desszertet, amivel egy-egy nyári összejövetel alkalmával elkápráztathatjuk a vendégeket. A weboldal útmutatása szerint emellett más elkészítését is megtaláljuk a növénynek, abból például bodzás, epres palacsintát is süthetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában