Interjú

2024.04.17. 20:05

Az egészségügy csapatjáték – vallja a salgótarjáni kórház megbízott főigazgatója

A Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban az elmúlt években komplex, egymásra épülő fejlesztések valósultak meg, amelyek a betegellátás biztonságát szolgálják. Az ott dolgozók 189 ezer ember egészségéért felelősek, ezért nagyon fontos, hogy a meglévő erőforrásokat egymással együttműködve, a lehető leghatékonyabban tudják felhasználni. Minderről dr. Laczkó Tamás, az intézmény megbízott főigazgatója beszélt portálunknak.

Gulyás Edina

Dr. Laczkó Tamás avatott be a részletekbe

Forrás: Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház

Fotó: Gyurkó Péter

– Hosszú évtizedek kötik a salgótarjáni kórházhoz. Már gyerekként is az volt az álma, hogy az egészségügyben helyezkedik el?
– 31 esztendeje dolgozok az intézményben. A városhoz még több idő köt, hiszen itt nőttem fel, ide jártam iskolába. Igazából távol addig a hat évig voltam, amíg az egyetemet végeztem. Azt követően, 1993-ban az intenzív osztályon helyezkedtem el, ahol 2007-ig dolgoztam, akkor lettem a menedzsment tagja, mint orvosigazgató. 2024. január 1-jétől pedig megbízottként a főigazgatói teendőket látom el.

– Meg sem fordult a fejében, hogy az ország más területén helyezkedjen el?
– Nagyon szeretem Salgótarjánt és azt a gyönyörű környezetet, ami körbeöleli. Sosem vetődött fel az, hogy máshol dolgozzak. Itt töltöttem az összes gyakorlatomat, ide köt a családi hátterem is: édesapám a salgótarjáni kórházban volt orvos, édesanyám pedig gyógyszerész. Amikor a gimnázium második évében eldöntöttem, hogy orvos leszek, már tudtam, hogy itt szeretnék dolgozni.

– Melyik osztályon kezdett el tevékenykedni?
– Kardiológusnak készültem, végül intenzívesként kezdtem a pályámat, és annak felét az intenzív osztályon töltöttem. Ez hosszú idő, viszont rövidnek tűnt. Sok kellemes élményem és sikerem volt a betegellátás kapcsán, illetve nagy szeretettel gondolok vissza akkori kollégáimra. Ott tanultam meg, hogy az egészségügy csapatjáték, az ember önmagában nem képes a hatékony betegellátásra. Csak úgy lehet jó eséllyel gyógyítani, ha bizalmi légkörben dolgozunk együtt. A bizalmi légkör és a közös munka, mint alapelv nagyon fontos az összes többi osztályon, illetve az egész kórházon belül, beleértve ebbe a menedzsmentet is. Hatékonyan úgy tudunk közösen előre menni, ha a meglévő erőforrásokat, a legnagyobb rendben és célszerűséggel tudjuk egymás mögé rakni. Az egészségügyben ez különösen fontos, hiszen legtöbbször sorsok és életek forognak kockán. Vármegyei kórházként 189 ezer ember egészségéért vagyunk felelősek, tehát nagyon fontos az együttműködés.

– Miért döntött mégis úgy, hogy a gyógyító munkát menedzsmenti feladatokra cseréli?
– Mindig is érdekelt a kórházi munka vezetői oldala, egy felkérésnek eleget téve kerültem az intézmény menedzsmentjébe, mint orvosigazgató. Szerencsés időszak kezdődött 2010-ben, nagyon sok pályázatot nyert a kórház és rengeteg fejlesztés történt. Nem bántam meg a váltást, persze a betegekkel való közvetlen kapcsolat ma is hiányzik. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ebben a helyzetben is sokat tudunk tenni az ő érdekükben. Minden itt dolgozónak megvan a felelőssége és a kötelessége is, hogy előbbre mozdítsa a betegellátást.

– Melyek azok a legfontosabb fejlesztések az elmúlt években, amelyek a betegellátás minőségét előbbre vitték?
– A sürgősségi osztály fejlesztésével vette kezdetét a beruházások sora 2010-ben. Ezt követte egy újabb jelentős projekt, aminek fontos része volt egy MRI-készülék beszerzése. Azt komoly műtői korszerűsítés egészítette ki, illetve az akkori sterilizáló is teljesen megújult. Emellett megtörtént az intenzív osztály teljes átépítése és a gép-műszer fejlesztése. Önmagában jól körülhatárolható egységeket fejlesztettünk, de ahogy a kórházban minden, úgy a fejlesztések is egymással összefüggnek és az egységes kórházi előrelépést szolgálják.

– A kórház történetének egyik legjelentősebb fejlesztése zajlott a közelmúltban.

– Mindig is szerepelt az álmaimban, hogy a fejlesztések során jelentős szakmacsoporttal tudjuk bővíteni a kórház közösségét. Az álmok beteljesültek.  A sugárterápia, illetve a szívkoszorúér-festés nagyon komoly szakmai bővítést jelentenek. Fontos dátum 2017. március 24-e, amikor is Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánba látogatott és a Modern Városok Program keretében megállapodást kötött Salgótarján vezetésével. A program részeként a kórházban megvalósult az a hatalmas fejlesztés, ami akkor még egy onkológiai központ kialakítását célozta. A lehetőségek később kibővültek és egy komplex beruházás valósult meg. A sugárterápián kívül tovább bővült az onkológia diagnosztikai részlege, illetve megépült a szívkatéteres labor. Ma már büszkén kijelenthetjük, hogy a salgótarjáni kórház orvostechnológiai szempontból 21. századi, nemzetközi színvonalat képvisel.

– A technológiai fejlesztés mellett a szakképzett munkaerő is adott?
– Két út van arra, amivel egy kórház ellátásának színvonalát és szolgáltatásait fejleszteni lehet. Az egyik, amikor először a humán erőforrást fejlesztjük, majd ezután a technológiát. A másik esetben pedig éppen ennek a fordítottja történik: először modern orvostechnológiai eszközöket szerzünk be, majd ezután kezdjük toborozni a munkatársakat. Salgótarjánban ez utóbbit választottuk, és azt látjuk, hogy jól döntöttünk. Sokkal könnyebb egy korszerű kórházba csábítani a kollégákat. A mostani pályakezdők számára fontos, hogy a modern orvosi eszközök segítségével tudják szakmájukat a legmagasabb színvonalon űzni. Emellett az is lényeges szempont, hogy egy kórházban legyenek olyan társszakmák, amelyek támogatását igénybe tudják venni. A salgótarjáni intézményben ez is adott.

– Az onkológiai centrumhoz kapcsolódóan vannak még olyan fejlesztések, amelyek a jövőben valósulnak meg?
– A nagy fejlesztésnek még egy fázisa van hátra, ami már elindult. Hamarosan megépül a gasztroenterológiai szűrőközpontunk, illetve a szemészeti osztályon történik komoly korszerűsítés. Ezzel lezárul a kórház komplex fejlesztése, de nyilvánvaló, hogy ez egy szakasz, amit újabb követ majd. Mindig készítünk szakmai tervet az osztályokkal, így a fiókban nagyon sok ötlet lapul. Várjuk, hogy alkalmunk legyen azokból minél többet megvalósítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában