Múltidézés

2024.04.30. 08:02

Az APEH fente a fogát harminc éve a balassagyarmati vármegyeházára

Lassan befejeződött az országgyűlési választás kampánya harminc éve, április utolsó napjaiban, de ezen kívül is akadtak érdekes témák Nyugat-Nógrádban. Balassagyarmaton ismét a vármegyeháza épületegyüttesének esetleges eladása került a hírek élére, míg dr. Antall József özvegye több környékbeli településre is ellátogatott.

Hegedűs Henrik

Nem tudták megvásárolni a vármegyeházát

Immár három esztendeje állt üresen az egykori vármegyeháza 1994-ben. Legutoljára a katonai kollégium lakói népesítették be az ódon falakon belüli területet, és a tulajdonos továbbra is a honvédség volt, a város önkormányzata kellő anyagi fedezet híján nem tudta megvásárolni. A hasznosítással kapcsolatban több híresztelés is felmerült a településen, például arról keringtek pletykák, hogy a NATO létesítene itt kiképző bázist. Legutóbb pedig az APEH jött be a képbe vevőjelöltként. 

A Nógrád Megyei Hírlap megkeresésére Sallai Géza, az országos adóhatóság sajtófőnöke azonnal cáfolta a vásárlás tényét, ugyanakkor nem tagadta, hogy érdeklődnek az épület iránt, méghozzá az alkalmazottaik számára egy képzési központként képzelnék el a létesítményt, és ez ügyben már tárgyalásokat folytatnak az illetékesekkel. Hasonlóképpen nyilatkozott dr. Institóriszné dr. Kozma Erzsébet nógrádi területi igazgató, aki szerint egész Nógrád számára kedvező lenne, ha az APEH megvásárolná a megyeházát.

A néhai miniszterelnök özvegye körbejárta a megyét

Nyugat-nógrádi körútja során elsőként Érsekvadkertre látogatott el dr. Antall József, a néhai miniszterelnök özvegye. Nógrádi László, a község polgármestere a közösségi házban fogadta a vendéget, majd a helyi katolikus templomban Néder Géza esperes mutatott be szentmisét a magas rangú személyiség tiszteletére, ezt követően megkoszorúzták a szomszédos téren az első- és második világháborús emlékművet. Balassagyarmaton a szociális otthont kereste fel az özvegy, itt az igazgató Csillik Józsefné kalauzolta körbe, végül Drégelypalánkon és Rétságon is járt dr. Antall József felesége.

Komoly munkálatok zajlottak

Őrhalomban, a Palóctáj Mezőgazdasági Termelőszövetkezet területén ebben az időszakban komoly munkálatok zajlottak. A gazdaságilag egyre nehezebb helyzetben lévő TSZ vezetése úgy döntött, hogy a major részen megszüntetik az állattartási karámokat, mert ezekre a jövőben az állomány jelentős csökkenése miatt már nem lesz szükség. A szövetkezeti vezetőség erősen törte a fejét, hogy a fejlesztések tekintetében milyen irányba haladjanak tovább, de a totális csőd még nem fenyegetett ekkor.

Növelték a parkolót
Rétságon ugyancsak jelentős kivitelezés történt. A Városi Művelődési Központ és Könyvtár melletti nagyparkolóban cserélték ki az elhasználódott burkolatot, ezzel a gépjárművek tárolási helyeinek számát is növelték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában