Nool.hu videó

2024.03.28. 16:20

Kezdődik az építkezés: új épületrésszel bővül a rákóczibányai óvoda (fotók, videó)

Újabb fejlesztés előtt áll a rákóczibányai óvoda, amely egy 140 millió forintos pályázati támogatásnak köszönhetően új épületrésszel bővül. A beruházással kapcsolatos szerdai projektnyitó rendezvényt követően hamarosan a kivitelezési munkálatok is elkezdődnek.

Veres Edina

Hamarosan a kivitelezési munkálatok is elkezdődnek

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Sikeresen pályázott Rákóczibánya önkormányzata a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz kiírásán, így 140 millió forintot nyertek a helyi óvoda fejlesztésére és bővítésére. A beruházással kapcsolatban szerdán tartottak projektnyitó rendezvényt, ahol Jakab Gábor, a település polgármestere elmondta: a fenti összegből 114 millió forintot tesznek ki az építési költségek. Az óvodához egy összekötő részt és egy nagyobb épületet csatolnak, amelyben tornaszobát, sportszerraktárt, illetve egy elkülönítő helyiséget is kialakítanak. Ez utóbbi például a logopédia óráknak, vagy a sajátos nevelési igényű gyerekek számára tartott foglalkozásoknak is helyt adhat majd.

A településvezető azt is elárulta, hogy egyéb fejlesztés megvalósítását is tervezik a támogatásból, így a már meglévő mosdókat és a konyhát felújítják, valamint az óvoda udvarának játszóterét is bővítik egy eszközbeszerzés keretében. Jakab Gábor végül arra is kitért, hogy a közbeszerzési eljárás már lezajlott, a kivitelezőt kiválasztották, illetve a munkaterületet átadták a közelmúltban, így a szerdai eseményt követően várhatóan hamarosan az építkezés is elindul. Hozzátette: a beruházást várhatóan az év végére tudják befejezni.

Jelentős forrásokat fordíthattak óvodák és minibölcsődék fejlesztésére, illetve építésére Kelet-Nógrádban

A rendezvényen Becsó Zsolt országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a TOP, valamint a TOP Plusz forrásoknak köszönhetően sok területen tudtak jelentős előrelépést tenni országszerte, így szűkebb hazánkban is. Hozzátette: ugyanakkor talán a legnagyobb sikereket éppen az óvodák, illetve a bölcsődék felújítása és megújítása területén tudták elérni.

Mint mondta: a választókerületben két település – Zabar és Nagybárkány – óvodájának esetében várat még magára a pozitív döntés, de bízik abban, hogy a kormányzat részéről rendelkezésre fognak állni azok a többlettámogatások, amelyek lehetővé teszik majd, hogy az egyelőre tartaléklistán szereplő két község óvodájának megújítása is megvalósulhasson. A honatya arra is kitért, hogy a választókerület többi községében, illetve a városokban jelentős forrásokat tudtak biztosítani az óvodák korszerűsítésére, illetve minibölcsődék kialakítására vagy – zöldmezős beruházás formájában – építésére. Ehhez kapcsolódó példaként említette Kazárt, Mátranovákot, Pásztót, Bátonyterenyét és Salgótarjánt is.

Becsó Zsolt végül annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a települések éljenek a – kormányzat, vagy az Európai Unió támogatásának köszönhetően – megnyílt lehetőségekkel!

Nógrád vármegye is kivette a részét a pályázatokból

Ezt követően Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke az elmúlt években lezajlott óvoda- és bölcsődefejlesztésekkel kapcsolatban hozzáfűzte: a magyar kormány családpolitikája mintát mutat világszerte.

– Nógrád vármegye is kivette a részét a TOP-on belül a forrásokból. Lélekszám arányosan a legmagasabb támogatást kapta szűkebb hazánk a TOP-ban, illetve a TOP Plusz-ban is – hangsúlyozta Skuczi Nándor, aki végül elárulta: véleménye szerint, ha mindenkit harcba hívnak azért, hogy Palócföldön jó legyen élni és itt boldoguljanak is az emberek, akkor ő úgy hiszi, hogy közös erővel méltó helyet foglalhat el Nógrád a hazai vármegyék sorában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában