Szabadidő

2024.04.24. 14:30

Karancs-Medves: szombaton ismét teljesítménytúrára vár a 30 éves ZÚTE

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete (ZÚTE) idén is megrendezi a Karancs-Medves teljesítménytúrát Salgótarjánban és környékén. A április 27-i esemény során a résztvevők négy különböző távon, 15, 20, 35 és 50 kilométeren tesztelhetik kitartásukat, illetve gyönyörködhetnek a környék természeti értékeiben.

Nool.hu

A szervezők arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy a rajt reggel 6 és 10 óra között lesz a salgótarjáni Galcsik fogadónál (Karancs út 9.), ahol a túrázók regisztrálhatnak. A célba érkezésnek a sötétedés szab határt. A túraútvonalak a ZÚTE által megjelölt és szalagozással kiegészített ösvényeken haladnak.

túrázás, teljesítménytúra
Szombaton rendezik a Karancs-Medves teljesítménytúrát több távon. Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

„Teljesítménytúránk célja egyrészt, hogy a résztvevő családokkal, kisebb-nagyobb baráti társaságokkal megismertessük Salgótarján és környékének főbb természeti, geológiai és történelmi látnivalóit, valamint megkedveltessük velük a természetjárást, a rendszeres testmozgást. A teljesítménytúrán a résztvevők felkeresik Salgótarján környékének legfőbb természeti, geológiai és történelmi emlékhelyeit (Karancs, Eresztvény, Medves-fennsík, mely Közép-Európa legnagyobb bazaltfennsíkja, Salgó vára, Somoskő, Szilvás-kő, Pécs-kő) és – a hagyományokhoz híven – érintik a Bányász-körút egyes szakaszait is” – közölték a szervezők.

Az eseményt az Aktív Magyarország Program is támogatja. Mint megtudtuk, a program egyaránt szól az egyéni és csoportos túrázóknak, célja pedig a természetjárás és a rendszeres testmozgás népszerűsítése. Az eseményre az alapításának 30. évfordulóját ünneplő ZÚTE külön meglepetésekkel készül. További részletek és jelentkezés a ZÚTE weboldalán.

Verssel is csalogatják a túrázókat

Új kihívásra vágysz?
A Karancs-Medves Téged vár!
Ismeretlen, kalandos helyet keresel?
Jól teszed, ha nevezel!

A Karancs-Medves nem új teljesítménytúra,
ápoljuk a hagyományokat újra és újra.
Több mint 30 éve keressük a jobbat,
most egy 15-ös távot indítunk útra.
A 20 is egy szép feladat,
a 35 és 50 pedig igazán nagy falat.

Ne add fel, válassz távot jól:
így biztosan megleled a Galcsik fogadót
Itt a rajt 6:00-10:00-ig,
a cél pedig sötétedésig.
30 éves a ZÚTE idén már,
távonként minden 30. indulóra meglepetés vár!

Gyertek többen, megéri nektek,
jókedvvel, vidáman (m)ehettek,
az ellátás a régi, nem kell félni:
kaptok most is édeset-sósat,
Eresztvénynél pedig a megszokott csurgatósat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!