Nool.hu videó

2024.05.12. 08:50

Tizenegy népi bútorfestő és művész alkot Szentén (videó)

Szente római katolikus templomában egyedülálló és inspiráló művészeti projekt vette kezdetét a napokban. Az ország számos pontjáról érkeztek népi bútorfestők, hogy megfessék a mennyezetének kazettáit.

Lukács Zsófia

A népi művészet és a vallás találkozását hivatott megjeleníteni az a kezdeményezés, amelyhez 11 bútorfestő csatlakozott Szentén. A Szent Erzsébet-templom a Váci egyházmegye egyik legrégebbi műemléke, amelynek alapja a középkorból származik. Az Isten háza többször is átalakult már az idők során, jelenleg 6 darab eredeti, mintegy 300 éves, restaurált kazetta díszíti a mennyezetet. A balassagyarmati Sasvári János, a Népművészet Mestere díjas bútorfaragó, bútorfestő kezdeményezésére 72 kazettával bővül a templombelső.

Egyedülálló és inspiráló művészeti projekt vette kezdetét a helyi templomban
Egyedülálló és inspiráló művészeti projekt vette kezdetét a napokban a helyi templomban
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

– Felkerestem azzal az ötlettel Maszlik Zoltán szentei vállalkozót, Ipolyi Károly plébánost és Illés Kálmán polgármestert, hogy ebben a kistemplomban mindenhol kazetta lehessen a meglévő gerendák között. Az ő közbenjárásuknak, anyagi támogatásuknak köszönhetően indulhatott el a projekt. Mivel műemlék, így szigorú engedélyeztetési folyamaton vagyunk túl – mondta el portálunknak Sasvári János.

Sasvári János kiemelte: a népi bútorfestők csapatából tízen önkéntesen csatlakoztak kezdeményezéséhez, hogy megtervezzék és kivitelezzék a kazetták elkészítését. A szentei közösségi házba érkeztek alkotók Nógrád különböző településeiről, valamint Vácról, Gödről, Mezőkövesdről, Egerszalókról és Budapestről is. A művészek táborát pedig Horváthné Pleszkán Orsolya, Székely Csilla, Gelsei Sándor, Szécsényiné Alapi Ildikó, Herczegné Balog Anikó, Berecz Lászlóné, Szegedi Szilvia, Záhorszki Mónika, Huszti Katalin és Tuska Csaba alkotja.

– Ez egy kollektív munka az alkotók számára, mindenki részt vett a tervezésben, illetve a színek kiválasztásában a már meglévő kazetták inspirációira alapozva – hangsúlyozta Sasvári János.

Székely Csilla, gödi népi iparművész elmondta: hívő emberként nagyon megtisztelő számára, hogy hozzájárulhat egy templom mennyezetének a díszítéséhez. Hatalmas lehetőség neki, hogy szabad kezet kaptak a tervezéshez, megkeresték a környékbeli motívumokat, összevetették a már meglévő kazettákkal és azt új elemekkel egészítették ki.

Tuska Csaba is festői tehetségével járul hozzá az alkotáshoz. – Az engedélyeztetés után kerültem kapcsolatba Sasvári Jánossal, aki látva a képeimet felkért, hogy csatlakozzak a csapathoz. Egy nagyobb központi képet festek a Szentháromságról, az Atya ábrázolását megragadva saját ötletekkel, a négy apostol jelképével kiegészítve ábrázolom – ismertette a festő.

A bútorfestők mintegy 33 kazettát festenek meg az első héten, a település étkezést és szállást is biztosít a számukra ez idő alatt. A teljes, 72 kazettás projekt tervezett átadását novemberre, a templom Szent Erzsébet-napi búcsújára tervezik az alkotók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában