Csalók, csalók mindenhol!

2018.08.16. 06:52

Ezt ne hagyja ki, ha tűzifát vásárol: itt a csalók tuti ellenszere

Javában tombol a nyár, de sokan már a téli tüzelő beszerzését fontolgatják. Ilyenkor megjelennek az árusok, is, akik között akad olyan, aki megpróbálja átverni a gyanútlan vásárlót. Idén életbe lépett egy jogszabály, ami lehetőséget ad a vevőknek arra, hogy a csalókat már a megrendelést megelőzően, a hirdetések alapján kiszűrjék.

Gerhát Karina

Meg kell nézni, hogy erdei, vagy hasított köbmétert vásárol-e az ember, mert átverhetik, MW-fotó

Aki teheti, ezekben a hetekben veszi meg a tűzifát annak érdekében, hogy legyen elég ideje kiszáradni, és ezáltal magasabb fűtőértéket eredményezzen. Az előírás szerint a tűzifa-értékesítőknek be kell jelentkezniük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hatósági nyilvántartásába, és a hirdetésekben fel kell tüntetniük a hivatal által kiadott úgynevezett EUTR technikai azonosítószámot. Akik a saját erdejükből kívánnak faanyagot eladni, elegendő az erdőgazdálkodói kódjukat jelölni. Mindkét szám lehetővé teszi a hirdető azonosítását, így a vele szembeni panaszok, reklamációk is könnyebben érvényesíthetők – olvasható a Nébih közleményében.

Támogatás és figyelmes vásárlás

Nemrég kormánydöntés született arról, hogy a kiépített gázhálózattal rendelkező településeken fával és szénnel fűtők is megkapják a téli rezsicsökkentést. Az MTI híre szerint így azokhoz a családokhoz is megérkezik a téli rezsicsökkentés, akiknek nincs az utcájukba, vagy a házukba bekötve a gáz. A becslések szerint mintegy 800 ezer ilyen háztartás van az országban. Az érintettek október 15-ig írásban jelenthetik be támogatási igényüket a helyi önkormányzatoknál. Háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyag biztosítanak a télen. Ami a tűzifa vásárlását illeti: ne rendeljünk telefonon, ugyanis a fa mennyisége, fajtája és minősége telefonon nem ellenőrizhető, míg a telephelyen személyesen is meggyőződhet a vásárolni kívánt fa tulajdonságairól!

A hatóság bírságolás helyett az első esetben elkövetett jogsértések miatt a Nébih figyelmeztetésben részesíti az érintetteket, ismételt jogsértés esetén azonban az erdővédelmi bírság komoly összeg is lehet, így ötvenezer forinttól húszmillióig terjedhet.

Kiss Gábor, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense lapunknak elmondta, mik a leggyakoribb trükkök a csalók részéről.

– Amennyiben ömlesztve hordják a fát kevesebbet visznek ki a ténylegesnél, így annak mennyiségét a szállítás módja miatt nem lehet megállapítani. Ha kalodában viszik a tüzelőt, abban az esetben annak külső részén rendezetten helyezik el a fát, míg a belsejében ömlesztve található az.

Az is előfordulhat, hogy más típusút, esetleg nyersen vágott gyümölcsfát, korhadék, vagy gallyfát szállítanak ki, amelyek fűtőértéke jóval alacsonyabb – hangsúlyozta Kiss Gábor.

Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy átvételkor fontos, ellenőriznünk a kiszállított tüzelő mennyiségét, – amennyiben lehetséges – legyünk jelen a fa mérlegelésekor.

Fontos, hogy ne fizessünk előre, a vételárat a kiszállított áru mennyiségének ellenőrzése után adjuk át a szállítóknak. Ha elégedetlenek vagyunk a szállítmánnyal, vagy kifogásunk van azzal, nem kötelességünk átvenni az árut.


Meg kell nézni, hogy erdei, vagy hasított köbmétert vásárol-e az ember, mert átverhetik, MW-fotó

A csalók soha nem adnak számlát. Éppen ezért a lakosság saját védelme érdekében azzal tud a legtöbbet tenni, ha mindig csak megbízható kereskedőtől vásárol, és csak szállítójegy, számla vagy nyugta ellenében vesz át fát.

Kiss Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki kerülje a házaló árusokkal történő üzletkötést. A fa eredete, minősége és mennyisége az ismeretlen kereskedők esetében általában nem ellenőrizhető vissza, így a sértett a fogyasztóvédelmi jogait, panaszait sem tudja megfelelően érvényesíteni.

– Senki ne feledje azt sem, hogy az erdei és a hasított köbméter között jelentős különbség van. Ha kalodában vásárolja meg a tűzifát, legyen jelen annak szétbontásánál. Az ömlesztett fa mennyisége gyakran megtévesztő, így könnyen csalás áldozatává válhat az illető – hangsúlyozta Kiss Gábor.

A tüzelő típusától, keménységétől és nedvességtartalmától, valamint a feldolgozás és a berakodás módjától is függ, hogy mázsára vagy köbméterben gazdaságosabb a fa megvásárlása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!