Pihenés

2018.08.10. 13:50

Testi-lelki feltöltődésből két hét kell az embernek

A legtöbb ember számára a nyár a legkedvesebb évszak, nem csak a jótékony napfény és a fürdőzés áldásos hatásai miatt, hanem mert a gyerekeknek a vakációt, felnőtteknek az éves hosszabb szabadság idejét is jelenti. A pszichológus szerint legalább két hét szabadság kell ahhoz, hogy az ember valóban kikapcsolódjon, igazi pihenésben és feltöltődésben legyen része.

Szabó Rita

A nógrádiak körében is az egyik legnépszerűbb belföldi úti cél a Balaton, Fotó: MW

Sokan nyárra időzítik a hosszabb nyaralást, a külföldi üdülést. Persze egyénenként, családonként óriási különbségek vannak. Az évek óta nem voltunk nyaralni és az évente többször töltjük külföldön a szabadidőt – lehet a skála két végpontja. A lehetőségeinknek csak a pénztárca szab határt, de mit is kezdünk a szabadságunkkal? Bizony, előfordulhat, hogy a család számára nehezen feldolgozható, hogy mindannyian együtt vannak. Idegesek, türelmetlenek lesznek, mert nem zökkenőmentes a kikapcsolódás, a gyerekek nyűgösek, rossz az ellátás, nem működik a légkondi és ezek még csak apró kellemetlenségek. Szabóné Koós Ibolya klinikai szakpszichológus szerint üdüléskor a környezetváltozás a legfontosabb tényező.

Meghozza a munkakedvet is az utazás

Az utazásnak rendkívül sok pozitív hatása van, melyeket minden ember érzékel. Egy tengerparti nyaralás, de akár egy rövid városlátogatás után is sokkal jobb kedvűek vagyunk, és nagyobb hévvel vetjük bele magunkat az előttünk álló hétköznapi feladatokba. Bizonyított tény, hogy a nyaralás hosszától függetlenül csökken a szervezetben a stresszhormonszint, ezáltal nagy általánosságban is sokkal kellemesebb az emberek közérzete. Mivel az utazások alatt új emberekkel, kultúrákkal való megismerkedésre is sor kerülhet, vagy új barátságok is kötődhetnek. Ez által toleránsabbá válhatunk és nőhet a bizalmunk embertársaink iránt.

– A klíma, a levegőváltozás a szó szoros értelmében nélkülözhetetlen! Az idegen tájak, városok, az emberek, a szokások, megragadják, elterelik a figyelmünket mindennapjainkról, amelyek oly egyformák tudnak lenni. Nagyon fontos, hogy új élményekkel gazdagodjunk. Akinek volt már része nyaralásban, tudja, hogy egy kicsit más emberként jött haza a pihenéssel töltött napokról. A nyaralásra is igaz, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség kell, hogy játssza a főszerepet – tette hozzá a pszichológus.

A szakember szerint, ha megengedünk magunknak vagy a gyerekeknek olyasmit, amit máskor nem, attól lesz emlékezetes a szabadidő. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy legalább két hét szabadság kell a valódi pihenésre, feltöltődésre. A munkáltatóknak is biztosítaniuk kell, hogy dolgozóiknak legyen lehetőségük évente egyszer hosszabb szabadságot is kivenni. Egy hét, néhány nap csak arra elég, hogy a szervezetünk felocsúdjon: nem kell reggel kiugrani az ágyból, nincs készenléti feszültség, „rendelkezésre állási kényszer”.

– Valójában a szervezetünknek igenis alkalmazkodni kell még a pozitív változásokhoz is, ami korántsem megy olyan egyszerűen. Tervezzük meg előre a programokat, és ne a szabadság első napján induljunk hosszabb autóútra. Ezekben a napokban kerüljük a házi, nehéz fizikai, megterhelő szellemi munkát, ezeket a napokat ne sajnáljuk a kikapcsolódásra. A munkába állás napján fogjuk csak igazán megérezni a pihenés jótékony hatását – mondta Szabóné Koós Ibolya.

A nógrádiak körében is az egyik legnépszerűbb belföldi úti cél a Balaton, Fotó: MW

A bátonyterenyei Kazinczi Róbert legutóbb három éve kapcsolódott ki családjával nyaraláson.

– Anyagilag nehezen tudtuk megengedni magunkat, de idén két hetet töltöttünk a Balatonon feleségemmel és a két gyermekemmel. Amikor visszamentem dolgozni, kicserélődtem, sokkal egyszerűbb volt újból munkába állni, nagyon jót tett a pihenés. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy néha kilépjünk a szokásos hétköznapokból, és kicsit feltöltődjünk legalább kéthetes szabadsággal – mondta Kazinczi Róbert.

– Igaz, én csak egy hét szabadságot tudtam megengedni magamnak, de nagyon jólesett kilépni a mókuskerékből – mondta a somoskőújfalui Kelemen Anna. Frusztráló a tudat, a hétköznapok munkája és körforgása, így rendkívül kellemes legalább pár nap „lustálkodás”. Kellemetlen utána munkába állni, de mindenképp érezhető a pihenés. Lehet, augusztus végén is beiktatok még egy hét feltöltődést, szerencsére a munkahelyemen tolerálják a szabadságokat.

A mátraszelei Tóth Ádám a családjához látogatott haza Németországból.

– Nyárra időzítettem a szabadságaim nagy részét, így két és fél hétig tölthetem pihenéssel itthon az időt. Örülök, hogy hazalátogathattam Magyarországra, így nem terveztek más országba is nyaralást. Terveim között szerepel, hogy eljussak a Balatonra, és meglátogassam a rokonságot. Tóth Ádám hozzátette: keserű szájízzel, de legalább kipihenten fog visszautazni Németországba, hogy újból munkába álljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!