házaspár polgármester

2019.10.17. 16:54

Több nógrádi településen is váratlanul érték a választási eredmények a jelölteket

Mindent összevetve igen érdekes eredmények születtek Nógrádban a vasárnapi önkormányzati választásokon. A régi-új polgármesterek között házaspárok is vannak: Szécsénkéről Hevér Boglárka és Galgagutáról Agócs Gábor, valamint Borsosberényből Molnárné Gere Rita és Horpácsról Molnár Zoltán akár otthon is megbeszélheti a település irányításának ügyes-bajos dolgait.

Hegedűs Henrik

Rimóc: Kovácsné Bablena Piroska helyi palóc népviseletben lép ki a szavazófülkéből a vasárnapi választáson

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A búcsúzó faluvezetők közül akadtak olyanok, akik előre bejelentették távozásukat. Bercelen Jánvári Andrásné, Bánkon Ivanics András, Magyarnándorban Sándor István, Drégelypalánkon Dombai Gábor és Nógrádon Szórágy Gyuláné egyaránt nyugállományba vonult, bár előbbi kettő maradt „sima” képviselő-testületi tag. Ezeken a településeken a fiatalabb nemzedék képviselői vehetik kézbe szűkebb pátriájuk sorsát. Bercelen Batta Tibor eddig az általános iskola igazgatójaként dolgozott, Bánkon Torma Andrea októberig a jegyzői feladatokat látta el, míg Magyarnándorban Schmiedt Károly, Drégelypalánkon Rigó Dávid, valamint Nógrádon Varga Richárd sem ismeretlen a közösség előtt. Nőtincsen Acsay Ákos sem vállalta tovább a munkát, itt Hugyecz Ádám lett a polgármester.

Rimóc: Kovácsné Bablena Piroska helyi palóc népviseletben lép ki a szavazófülkéből a vasárnapi választáson
Fotó: Komka Péter / MTI

A nagyobb községekben különlegesen alakultak a viszonyok. Diósjenő eddig sem volt politikailag csendes vidéke a megyénknek, a képviselő-testületi üléseket állandóan heves viták tarkították, a korábban a Fidesz által támogatott, de függetlenségét nem feladó Tóth János és néhány képviselő között rendszeres konfliktusok sorjáztak. A kormánypárt el is fordult patronáltjától és a községen belüli ellenzék egyik vezérét, Székely Józsefet vette szárnyai alá, aki el is nyerte a lakosság többségének bizalmát. Ráadásul a testületbe kivétel nélkül a Fidesz-KDNP jelöltjei kerültek be, azaz a jelek szerint jóval nyugalmasabb napok következnek Diósjenőn.

Nagyorosziban hasonlóképpen folyamatosak voltak a testületen belüli torzsalkodások, ami nemrégiben odáig fajult, hogy rövid időre saját kollégái függesztették fel a munkavégzés alól Gönczöl József polgármestert. Vasárnap szavazatai a 30 százalékot sem érték el, így székét mostantól Babicska Károly foglalhatja el, és a képviselők is egy kivételével cserélődtek.

A megmaradt Borbély László lapunknak elmondta: ezentúl hatékonyabb munkát vár, hiszen fiatal, ambiciózus, tetterős és felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek kerültek a nagyoroszi közélet irányítói közé.

Érsekvadkerten négyen csatáztak a búcsúzó dr. Kovácsné Nagy Mária polgármesteri helyéért. A végső győztes, dr. Őszi Attila Csaba kifejtette: mind a négy jelölt jobboldali érzelmű, de úgy tűnik, a Fidesz ezúttal rosszul választott, mert nem a párt által támogatott eddigi alpolgármester, Valent József nyerte a voksolást.

Több más településen is meglepően zárultak az eredmények. Szügyben veszített az 1980-as évek vége óta tanácselnökként, majd polgármesterként tevékenykedő, a falu felfejlesztésében komoly érdemeket szerző Markó Antal, akit Frenyó Gábor előzött meg. Becskén Szalatnyainé Zsigmond Éva távozott, őt Agócs Pál váltotta. Berkenyén pedig Schmidt Józsefné helyett a megyei első osztályú futballcsapat szponzora, German József állt a falu élére.

Patakon totális döntetlen alakult ki. Fekete Tibor, az eddigi polgármester, az egyik jelölt úgy vélekedett, aránytalanul kevesen mentek el szavazni, míg riválisa, Viczián Tibor elsősorban a vallásos embereket tudta mozgósítani. Itt négy hónapon belül új választást kell kiírni, ám ezen a határidőn jóval belül, még ebben az évben, várhatóan de­cemberben lebonyolítják a voksolást.

Az utolsó kategóriába azok tartoznak, akik ellenfél nélkül nyerték a választást: a megyében negyven ilyen induló volt, köztük a már említett házaspárok is.

Címkék#választás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!