postagalambsport

2019.05.02. 13:50

A galambröptető-olimpián is szárnyaltak a szécsényi madarak

Szécsényben a postagalamb-tenyésztők és -röptetők 1957-ben alakították meg az E-05 Postagalambsport Egyesületet. Az azóta eltelt több mint fél évszázad alatt a szécsényiek hazai, illetve nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el.

Szenográdi Ferenc

Balról: Bagi Róbert, Mészáros Gábor, Pálmány Boldizsár (2018. évi összetett bajnokság győztese), Mészáros Péter, Simon Róbert és Jászberényi Zsolt

Mészáros Ferenc 1970-ben került Szécsénybe, azóta tagja az egyesületnek. Hosszú éveken át betöltötte az elnöki tisztséget. Galambjai versenyeken mindig ott voltak a legjobbak között. Két fia, Péter és Gábor örökölték az édesapa galambok iránti rajongását. Az egyesület jelenlegi elnöke Péter fia, a titkári teendőket Gábor látja el. A versenyeken Mészáros és fiai néven vesznek részt.

Balról: Bagi Róbert, Mészáros Gábor, Pálmány Boldizsár (2018. évi összetett bajnokság győztese), Mészáros Péter, Simon Róbert és Jászberényi Zsolt

Gábor portálunknak úgy nyilatkozott, hogy sajnos az utóbbi időben csökkent a sportgalambászat iránti érdeklődés. A régi nagy versenyzők közül többen leálltak, de a galambszeretetük változatlanul megmaradt. A fiatalok részéről kisebb az érdeklődés. Mindezek ellenére a versenyeken még mindig szárnyalnak a szécsényi szárnyasok. Ami az elmúlt év eredményét illeti, a Karancs Tagszövetség versenylistáján, ahová tizenhárom egyesület tartozik, a szécsényiek a hagyományokhoz híven 2018-ban is előkelő helyet foglaltak el. Pálmány Béla varsányi tagjuk a tizenegy röptető út összesítése alapján a legjobbnak bizonyult, ő lett a tagszövetség bajnoka. Velenczei Béla ugyanebben a kategóriában a harmadik helyet szerezte meg. Mészáros és fiai a hetedik helyen végeztek. Gyetvai István pedig a nyolcadik helyen zárt.

Bagi Róbert is ott volt a jobb eredményt elért versenyzők között. Pálmány Béla nevéhez még egy nagyszerű siker fűződik. Az elmúlt évek eredményei alapján meghívást kapott a 2019-es galambröptető-olimpiára, ami a közelmúltban Lengyelországban volt. Az egyesület versenyzője a top tíz között végzett. Mészáros Gábor elmondta, hogy a versenyen különböző távokat tesznek meg a galambok, 150 kilométertől kezdve 650 kilométerig. A tagszövetség összegyűjti a galambokat, autóval elszállítja a rajthelyre. Hazaérkezve, a lábukon lévő versenygyűrű az érkezés idejét azonnal rögzíti. Az egyesület titkára úgy vélekedett, hogy a csökkenő létszám ellenére is a megyében még mindig ők a legeredményesebb versenyeztetők. Országos mércével mérve is jó helyet foglalnak el, sok galambász nevét ismerik és jegyzik, például Pálmány Boldizsárét, Velenczei Béláét, Geczkó Lászlóét és természetesen a Mészáros családét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában