beruházások

2020.06.17. 13:45

Milliárdos támogatást kapnak a nyugat-nógrádi települések

Tizenkét nyugat-nógrádi projekt valósulhat meg 1,6 milliárd forint értékben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Így többek között új bölcsőde és orvosi rendelő létesülhet, valamint a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése mellett a turizmus fejlesztését szolgáló beruházás is létrejöhet.

Lászlók Judit

Bánk fontos rendezvénye a szlovák nemzetiségi találkozó. A község 136 millió forintot fordíthat turizmusfejlesztésre Archív fotó: T. A.

Forrás: NMH

Fotó: Illusztráció: Torjay Attila

A térségben 12 projekt valósulhat meg 1,6 milliárd forint értékben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, derült ki a napokban. Ebből az összegből a Drégely és Környéke Kulturális és Szabadidő Egyesület több mint 436 millió forintot, valamint Bánk önkormányzata 136 millió forintot fordíthat társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztésre.

– Hosszú évek óta tervezzük a motoros bázisunk fejlesztését, a nyugat-európai példákhoz hasonlóan – mondta Sárkány Réka, a Drégely és Környéke Kulturális és Szabadidő Egyesület elnöke. Hozzátette: – Szeretnénk megfelelni a 21. század kihívásainak, és karbonmentes gokartpályát építeni kifejezetten az e-sportok részére. Távlati terveink között szerepel, hogy a létesítmény vezetéstechnikai gyakorlópályaként is funkcionálhasson. Mindemellett a Palóc-ring profi és amatőr versenyzők számára is elérhető lesz. Az egyesület további célja a térség turisztikai fejlesztése, nemzetközi versenyek szervezése és helyet szándékoznak biztosítani a hobbi sportok kedvelőinek is gyakorlásra, tesztelésre.

Bánk fontos rendezvénye a szlovák nemzetiségi találkozó. A község 136 millió forintot fordíthat turizmusfejlesztésre Archív fotó: T. A.
Fotó: Illusztráció: Torjay Attila / NMH

Bölcsődei férőhelyek kialakítására Patvarc 125 millió forintot nyert el. Bernáth Kornélia, a község polgármestere elmondta, hogy a 12 férőhelyes, egycsoportos bölcsőde a falu központjában található épületegyüttesben fog helyet kapni. Az önkormányzat célja, hogy az új intézmény létesítésével bővítsék Patvarc szolgáltatásait.

Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztésekre Hollókő és Kisecset 200-200 millió forint, Bercel 199 millió forint, Szécsényfelfalu pedig 100 millió forint támogatást szerzett. Keresztes Imre, Szécsényfelfalu polgármestere elmondta, hogy az elnyert összegből a falu csapadékvíz-elvezető rendszerét építik majd ki.

Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztésére Szanda 35 millió forintot, Mohora közel 45 millió forintot, Dejtár 35 millió forintot, Pusztaberki 25 millió forintot, míg Endrefalva közel 125 millió forint nyert el. Utóbbi községben teljesen új épületet létesítenek, ahol helyet kap majd a háziorvosi rendelő, a védőnői szolgálat és a fiókgyógyszertár, valamint a gyermekorvosi rendelésekre is itt kerülhet sor.

– Régóta szerettük volna ezt a projektet megvalósítani, ugyanis a régi orvosi rendelőt nem lehet akadálymentesíteni, miközben az összes többi intézményünk akadálymentesített – mondta Csóriné Botyánszki Ágnes. A polgármester hozzátette: A településen helyettesítéssel látják el a háziorvosi szolgálatot. Ezért remélik, hogy az új fejlesztés vonzóbbá teszi Endrefalvát egy fiatal háziorvos számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!