programcsomag

2020.04.01. 17:00

Lokálpatrióta gazdaságpolitikával segítik Nógrád megyét

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt Nógrád megye is nehéz időszak előtt áll. A védekezés nagy mértékben kifeszíti a nógrádi vállalkozásokat és a termelőket, ezért a Nógrád Megyei Önkormányzat összeállított egy helyi gazdaságot erősítő programcsomagot. Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök szerdai sajtótájékoztatóján ismertette a részleteket.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a járványhelyzet miatt most az összefogásnak és a védekezésnek van itt az ideje. A védekezés azonban rendkívüli mértékben kifeszíti a vállalkozásokat és a termelőket, s emiatt Nógrád megyére is nehéz időszak vár az elkövetkező hónapokban.

– Felelős önkormányzatként előre kell tekintenünk és már most azon kell dolgoznunk, hogy milyen intézkedéseket tudunk meghozni, amelyek azt szolgálják, hogy a járványveszély után a lehető leggyorsabban talpra álljunk. A munkát elkezdtük, és olyan programcsomag összeállításán dolgozunk, amely önálló intézkedésként is megállja a helyét, de szinergiában van a kormány és a helyi önkormányzatok erőfeszítéseivel – mondta Skuczi Nándor.

A megyei gazdaságot erősítő programcsomagnak jelenleg három pillére van: a termelőket támogató Vedd a nógrádit! című program, a megyében rendelkezésre álló erőforrások koordinálása, valamint egy Projekt doktor elnevezésű program az Európai Uniós és hazai forrású pályázatok támogatására.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzati Közgyűlésének elnöke a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte: a rendelkezésre álló pénzügyi erőforrásokat a lehető leghatékonyabban kell felhasználni a megye gazdaságának újraindítására
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Skuczi Nándor ismertette: Nógrádban sok az őstermelő, az egyéni vállalkozó, a kistermelő, a családi vállalkozás és a mezőgazdasági társaság, akik szerte a megyében sok embernek adnak munkát, ám most őket is súlyosan érinti a válság.

– A Vedd a nógrádit! című programmal az a célunk, hogy a megyei termelőknek segítsünk a válsághelyzet után mielőbb talpra állni. Ehhez kell, hogy támogassuk a termelők és a fogyasztók egymásra találását, de szükség van a lakosság tudatformálására is, miszerint azzal tudjuk a leginkább segíteni megyénk gazdaságának gyors erőre kapását, ha a „hazait” vesszük – hangsúlyozta a közgyűlési elnök.

Ennek érdekében összegyűjtötték a megyei termelőket egy termelői kataszterbe, valamint e célból létrehozzák egy erre a célra fejlesztett megyei honlapon azt az online piacteret, ahol a megye kínálata megjelenik. Emellett egy kommunikációs kampány is elindul, hogy a megyénkben élők figyelmét ráirányítsák a helyben előállított termékekre, és arra, hogy ha ezt vásárolják, erősítik a megye gazdaságát.

– Megkeressük azokat a nagyfogyasztókat, feldolgozókat és kereskedelmi láncokat is, amelyek a helyi termékek számára egy állandó beszállítási lehetőséget teremtenek. Munkatársaink már gyűjtik össze a megyei termelőket partnereink segítségével, de várjuk a személyes jelentkezéseket is! – tájékoztatott az elnök.

Kiemelte: a rendelkezésre álló pénzügyi erőforrásokat a lehető leghatékonyabban kell felhasználni a megye gazdaságának újraindítására, ezért a partnerek bevonásával egy információs platformot is létre hoznak. Többek között áttekintik a rendelkezésre álló forrásokat és a felhasználási célokat, s megvizsgálják azt is, van-e szükség kormányzati segítségre. Az elnök bízik benne, hogy összefogással a megye sikeresen átvészeli a nehéz időket.

Projekt doktor orvosolja a gondokat

A Projekt doktor elnevezésű programot az Európai Uniós és hazai forrású pályázati projektek támogatása végett találták ki. Skuczi Nándor elmondta: az önkormányzati és nem önkormányzati jelenleg futó pályázatok szakmai támogatása azért fontos, hogy azok a veszélyhelyzet ellenére is sikeresen megvalósuljanak. – Ennek érdekében „forró vonalat” hozunk létre, ahol uniós projektek menedzselésében jártas szakemberek fogadják a felmerülő kérdéseket, és tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket. A válaszokban a megfelelő szervezet segítséget is igénybe veszik, de a pályázót a megfelelő irányító hatósághoz, illetve a közreműködő szervezethez irányíthatják – emelte ki az elnök. Akut problémák esetén a megyei önkormányzat javaslatot tesz a hatáskörrel rendelkezők felé az adott probléma egységes megoldására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!