Nógrád megye

2018.08.15. 06:59

Korábban véget ér a mézédes dinnye szezonja – elmondjuk, miért

Legalább egy hónapig tartania kellene a dinnyeszezonnak, de a termelők szerint hozzávetőlegesen egy hét és leérik az összes ­gyümölcs.

Nagy Orsolya

Ha szerencsénk van, ezekben a napokban még találunk görögdinnyét a zöldségesek polcain Fotó: Ladóczki Balázs

Még csak augusztus közepe van, de a napokban már elkezdődött a szőlő szüretelése, ráadásul a termelők szerint hamarosan a dinnye is elfogy. Idén minden zöldség és gyümölcs jóval korábban érett meg, köszönhetően a nyári meleg időjárásnak. A dinnyével sem volt ez másképp, már július elején megkezdődött az árusítása a hazai terméseknek is.

– Valóban igaz, az elkövetkezendő napokban befejeződik a mézédes finomság szezonja. Már az utolsó darabokat szedjük le a termőföldről – mondta lapunknak Szabó Béla, a Heves megyei káli dinnyeföld őstermelője, aki azt is elárulta, hogy többször szállítottak már Nógrád megyébe is gyümölcsöt, főként Nőtincsre.

A szakember kitért arra is, hogy a dinnye mostanra túlérett, sokáig eltárolni pedig nem lehet, ráadásul a szezon is jóval előbb beindult.

Ha szerencsénk van, ezekben a napokban még találunk görögdinnyét a zöldségesek polcain, Fotó: Ladóczki Balázs

– Nem igazán volt még ilyen, mint ez a nyár. Általában augusztus 20-ig eddig minden évben kitartott a termés, amelynek minősége aránylag jónak mondható – közölte az őstermelő. Napjainkban egyre többen termelnek otthon is dinnyét saját fogyasztásra, amelynek legalább ötszáz fajtája ismert. Hazánk éghajlata pedig többnyire ideálisnak mondható ehhez a tevékenységhez. A pásztói származású Nagy Ádám régóta termeszti a magvas finomságot kertjében. Mint mondta, jó volt az idei termés, de az utóbbi időben nagyon sok lett a kásás és túlérett gyümölcs, amelyből már csak pár darab maradt a kertjében. Ennek ellenére az egész család nagyon örült, hogy ültetett. A megyei zöldségárusok sem számítanak már sokáig dinnyére.

– Mivel legalább három héttel előbb kezdett el érni a nyári finomság, így hozzávetőlegesen még egy hétig lesz kapható nálunk, de a sárgadinnye sem tart már sokáig – mondta lapunknak Bangó Béláné, salgótarjáni zöldségárus. Hozzátette: nála csak magyar görögdinnye van, amely idén nagyon zamatos volt, hiszen hónapok óta tart a napos és meleg időjárás. Azt is elárulta, hogy árban nem történt változás az előző évekhez képest, kilónként 150–160 forint körül mozog a gyümölcs, de mint mondta, az elkövetkezendő pár hétben egy kicsit drágább lehet.

Kedvező időjárás Idén hamarabb értek meg a gyümölcsök, valamint a zöldségek is, azonban a termések átlagosan jónak mondhatók. Az emberek ezen a nyáron hamarabb búcsút vehettek az epertől, a cseresznyétől, de a málnától is. A termelők is meglepődtek, hogy a görögdinnye szezonja már augusztus közepén a végéhez közeledik, a hagyományos szüret pedig a megyében is megkezdődött. A csemegeszőlőket az elmúlt napokban már le is szedték a hasznosi földeken, amelyek nemcsak minőség, de mennyiség tekintetében is kárpótolják a tavalyi, gyengébb évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!