beruházások

2020.01.21. 11:20

Idén több régóta várt fejlesztés is megvalósul Szécsényben

Stayer Lászlóval, a város polgármesterével az elmúlt év fejlesztéseiről, felújításairól, valamint a 2020-as esztendő feladatairól beszélgettünk.

Szenográdi Ferenc

A fenntartó Váci egyházmegye és a helyi önkormányzat jóvoltából épül a katolikus iskola új tornaterme

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

– Melyek azok a fejlesztések, amelyek tavaly kezdődtek el, de befejezésük átnyúlik erre az évre?

– A Bárkányi katolikus iskola fenntartója, a Váci Egyházmegye Katolikus Iskolák Főhatósága 500 millió forintot nyert az intézmény fejlesztésére, tornaterem építésére, ám ez az összeg kevésnek bizonyult. Ezért megállapodtunk a pályázat benyújtójával, hogy a pluszköltségeket közösen vállaljuk. A munkálatok áthúzódtak erre az évre. Ennek egyik oka, hogy a beruházást érintő terület régészetileg védett, ezért a munkák megkezdése előtt régészeti feltárást kellett végezni. Megjegyzem, hogy a feltárás során értékes dokumentumok kerültek elő. Számításaink és reményeink szerint az épület 2020-ra elkészül. Itt kell megemlíteni a bölcsőde beruházását, amelyre 300 millió forintot nyertünk. A munkálatok tavaly elkezdődtek, és erre az évre is áthúzódnak. Ugyanez igaz a külterületi Sóderbánya-tóhoz vezető útra. A több mint 1,5 kilométeres hosszúságú útra négy méter szélességben aszfaltburkolat kerül, a két oldalán másfél méteres padka épül. A rácsatlakozó földutakon 50 méter hosszúságú sárrázó kerül kialakításra. A munkálatok itt is folyamatban vannak, és tavasszal be is fejeződnek. A város közigazgatási területén két komoly kastély is található. A Forgách-kastély felújítására 500 millió forintot irányoztak elő, a munkálatok itt is áthúzódnak erre az esztendőre. A benczúrfalvai kastély felújítása tavaly megkezdődött, s az idén tovább folytatódik. Komoly feladatot jelent a domb szélére épült kastély megóvása.

A fenntartó Váci egyházmegye és a helyi önkormányzat jóvoltából épül a katolikus iskola új tornaterme
Fotó: Teknős Dominik / NMH

 

– Volt a városban olyan fejlesztés, amely tavaly elkészült, de költségeinek teljesítése átnyúlik erre az évre?

– Igen, tavaly tizenöt utca útburkolatát aszfaltoztattuk le. További tíz utcában részleges felújítást hajtottunk végre. Ez komoly beruházás, amit az önkormányzatunk vállalt. Úgy döntöttünk, hogy ennek költségeit a 2020-as költségvetéséből fogjuk biztosítani.

– Milyen fejlesztéseket tudtak megvalósítani a városban az elmúlt évben?

– Átadásra került a vágóhíd, amelyet belügyminisztériumi pályázati pénzből fogunk tovább fejleszteni. A vágóhidat szeretnénk szarvasmarha vágására is alkalmassá tenni. Kialakításra kerül egy feldolgozótér és egy eladóterület is. Ugyancsak pályázati pénzből nyolc önkormányzati épületen hajtottunk végre energiafejlesztést a múlt évben. A kivitelezés 250 millió forintba került. Megítélésünk szerint az épületek energiaellátását tízmillió forinttal tudjuk csökkenteni éves szinten ezzel a beruházással. A város keleti oldalán elkészült egy zöld park. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban – a Nemzeti Sporthivatal beruházásának köszönhetően – egy tornaterem és egy szabadtéri sportlétesítmény épült. Rövidesen sor kerülhet a használatba vételükre.

– Idén milyen fejlesztésekre kerül sor?

– A piactér felújítására, kibővítésére 40 millió forintot nyertünk. A megvalósításhoz az önkormányzatnak hatmillió forint önerővel kell hozzájárulnia. A munkálatok rövidesen elkezdődnek. Az elmúlt évben döntött a testület a mentőállomás két garázsának felépítéséről. Ennek megvalósítása is az idei év feladata. Mindezek mellett az intézményeinket működtetni kell. A művelődési házban például szükségessé vált a fűtés korszerűsítése. Továbbra is élni fogunk a pályázati lehetőségekkel. Azon fáradozunk, hogy a város tovább szépüljön, fejlődjön, új munkahelyeket tudjunk teremteni. Remélem, hogy a megyei, országos politikai, állami vezetők részéről megkapjuk azt a támogatást, hogy létre hozhassuk a tízhektáros vállalkozási parkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!