Nógrád megye

2018.08.14. 13:50

Gyorshajtók reszkessetek: ellenőrzések a megye útjain!

Országos sebesség-ellenőrzést tartott a napokban a rendőrség. Az akció célja a megengedett sebességet túllépő, a közlekedés biztonságára veszélyt jelentő vezetők kiszűrése volt.

Szabó Rita

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint az Euró­pai Közlekedésrendészeti Szer­vek Hálózatának Műveleti Csoportja (TISPOL) éves terve szerint a rendőrség ismét a megengedett sebességre vonatkozó előírások betartásait ellenőrzi az ország egész területén, így megyénkben is.

Visszatartó erő a sebességmérés

– Gyakran látok lakott területen száguldozókat. A balesetek jelentős részét gyorshajtás okozza. Örülök az akciónak, támogatnám azt az ötletet, hogy mindennap traffizzanak a rendőrök – mondta a somoskőújfalui Kelemen Sára.

– Nem hallottam még a TISPOL-­ról, de a napokban észrevettem, hogy sűrűbben ellenőriztek a rendőrök. Sokan morognak az egyenruhásokra és bosszúsak a büntetések miatt, azonban ez visszatartó erő lehet a gyorshajtók ellen – mondta lapunk kérdésére a salgótarjáni Végh Bence.

A TISPOL egy-egy konkrét hetet jelöl meg az ellenőrzések végrehajtására, ezen belül a tagállamok eldönthetik, hogy a lehetőségeiknek és sajátosságaiknak megfelelően milyen időtartamban – három vagy öt nap – szervezik meg saját ellenőrzéseiket.

A Nógrád Megyei Rendőr-­főkapitányság tájékoztatásából kiderült, hogy a megyében háromnapos akcióban, a 2-es, a 21-es és a 22-es számú főutak vonalán tartottak ellenőrzést. Nágel Tamás sajtóügyeletes elmondta: a bátonyterenyei és a salgótarjáni kapitányság illetékességi területein folytattak ellenőrzéseket.

 

A huszonnyolc ország több mint kétszáz rendőri szervezetét magában foglaló TISPOL a közlekedők széles körét érintő tevékenysége, hogy nemzetközi ellenőrzéseket szervez, amelyek Európa jelentős részére kiterjednek. Az európai szintű közúti ellenőrzések célja a balesetek megelőzése és a szemléletformálás.

A megengedetthez vagy az útviszonyokhoz képest jelentősen eltúlzott sebesség belterületen és a külterületi utakon, autópályákon egyaránt nagyon veszélyes. Nagyon fontos lenne, hogy a járművezetők közül egyre többen belássák a szabályos és biztonságos közlekedés fontosságát.

Ezek az akciók alapvetően az olyan járművezetői magatartások ellen irányulnak, amelyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik az utakon. Hozzájárulhatnak ahhoz a célkitűzéshez, hogy a következő években felére csökkenjen a közúti halálos áldozatok száma.

Az idei évre vonatkozó terv alapján összesen kilenc nemzetközi közúti ellenőrzés várható. A következő fokozott ellenőrzés szeptember közepén várható, a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek megelőzésére hívják majd fel a járművezetők figyelmét.

 

Kiemelt fotó: Traffipaxos mérések Salgótarjánban és a város környékén, Fotó: Hüvösi Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!