átkelőhelyek

2020.09.24. 07:00

Feltűnőbb táblákkal védik a nógrádi gyalogosokat

Jelentősen emelkedett a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történt balesetek száma az elmúlt években. A biztonságot sárga, fluoreszkáló táblák kihelyezésével csökkentené a Magyar Közút Zrt. Országszerte, így Nógrádban is feltűnőbbre cserélik a jelzőtáblák egy részét.

Gulyás Edina

Gyalogos-átkelőhely Salgótarján központjában. A baleseti statisztika az utóbbi években emelkedett megyeszerte

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Az elmúlt években emelkedett a kijelölt átkelőhelyeken történt gyalogosgázolások száma: míg 2014-ben országszerte 207, addig tavaly már 271 ilyen balesetet regisztrált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szűkebb hazánkban 2015-ben összesen nyolc gyalogost gázoltak el, 2019-ben már 12-t.

Magyarországon hat év alatt több mint ezerötszázan sérültek meg az átkelőhelyek környezetében, ebből 77 eset halálos kimenetelű volt. Ezt a számot szeretné csökkenteni a cég, ezért szerte az országban mintegy négyezer jelzőtáblát cserélnek le sárga fluoreszkáló hátterűre a jobb észlelhetőség kedvéért.

Gyalogos-átkelőhely Salgótarján központjában. A baleseti statisztika az utóbbi években emelkedett megyeszerte
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– A legtöbb esetet meglepő módon nappali, természetes fénynél, jó látási viszonyoknál okozták – közölte Pécsi Norbert, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs osztályvezetője, aki azt is elmondta:

– Míg 2018-ban 168 baleset történt nappal, addig éjszaka, működő közvilágításnál 113 balesetet jegyeztek fel.

Mint mondta, a tendencia további csökkentésére a kijelölt gyalogátkelőhelyek láthatóságát, a gyalogosok biztonságának javítását kiemelten kezeli a társaság. Két év alatt országosan mintegy 4000, idén nyár végéig, az iskolakezdésre ezer táblát cseréltek ki.

Mindezeken túl a meglévő burkolati jeleket is felújítják. A láthatóság növelése érdekében a szükséges helyeken még inkább odafigyelnek a növényzet, a lombozat eltávolítására. Az ívben elhelyezett gyalogátkelőhelyek esetén megvizsgálják, hogy a szabad kilátás, a megállási látótávolság biztosított-e.

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országosan kiemelt figyelmet fordít a közlekedésbiztonságra – fogalmazott Pécsi Norbert, hozzátéve: – Külön munkacsoport foglalkozik azzal, hogy ne csak a közlekedők odafigyelésén, szabálykövetésén múljon a biztonságos közlekedés, hanem intézkedéseikkel megkönnyítsék azok betartását is.

Pásztó központjában is fluoreszkál már az új tábla
Fotó: H. Cs. / NMH

A kommunikációs vezető arról is beszámolt, hogy Nógrád megyében eddig 22 sárga, fluoreszkáló hátterű gyalogos-átkelőhely táblát helyeztek ki: Salgótarján több pontján, valamint Bátonyterenyén, Pásztón, Rétságon, Őrhalomban és Szécsényben.

– A jövőben további táblák kicserélésére lehet még számítani, amelyeket a közúti és gyalogosforgalom nagysága, az átkelők észlelhetősége, a baleseti helyzet alapján választanak ki szakembereink – hangsúlyozta Pécsi Norbert.

Arról is tájékoztatott, hogy a kihelyezett táblákon túl munkatársaik további közlekedésbiztonsági beavatkozásokat végeznek két csomópontban, ahol kijelölt gyalogos-átkelőhely is található: Salgótarjánban forgalomirányító jelzőlámpát telepítenek, Nagyorosziban kizárólag forgalomtechnikai eszközökkel körforgalmat alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!