Nyugati helyzet

2018.08.16. 13:54

Évek óta üres ingatlanok várják a vevőket Balassagyarmaton

Nyugat-Nógrád kisebb-nagyobb falvaiban, városaiban járva úton-útfélen üresen álló, eladásra kínált ingatlanokat látunk. Vannak házak, amiken már évek óta ott az „Eladó” tábla. Ugyanakkor az ingatlanpiac fellendüléséről is hallani az utóbbi években. Schummer István évtizedek óta vezet ingatlanközvetítő irodát, őt kérdeztük, mi állhat e jelenségnek a hátterében?

Sziládi Krisztina

– Valóban, a városban és a környékbeli településeken is számos lakás és családi ház áll üresen. Az ingatlanforgalom a 2008-as válság után a környéken 2016-ban kezdett beindulni, de lassú ütemben – mondta a szakember. – Az árak tekintetében a lakások már elérték a válság előtti szintet, kicsit meg is haladva azt, de a családi házaknál még elmaradás van, bár lassan kúsznak felfelé.

Kisebb településeken szerényebbek a lehetőségek

Vannak olyan lakások és házak, ahol a tulajdonosok elköltöztek, munkahely szempontjából kedvezőbb vidékre, akár külföldre is. Még nem tudják, hogy mit is akarnak kezdeni a tulajdonukkal, kiadni sajnálják, eladni még nem akarják, mert nincs konkrét letelepedési elképzelésük, vagy nincs még elég tőkéjük az elképzeléseik megvalósításához. Az ilyen jellegű bizonytalanság kedvezőtlen, hiszen közben az állagmegóvás rendszerint elmarad.

Egyes kisebb településeknél, elöregedett falvaknál probléma az is, hogy az ingatlanok gyakorlatilag eladhatatlanná váltak, illetve csak egy réteg számára érdekesek a házak, igen alacsony áron. Gyakorlatilag csak a három–négy gyermek után igényelhető csok összegére számíthatnak az eladók például Szátok, Hugyag, Ludányhalászi településen.

Leginkább jellemző, hogy az ingatlanokból kihaltak a tulajdonosok, az örökösök távol laknak – folytatta Schummer István. – Az ingatlanforgalom szempontjából kedvezőbb vidéken, Budapest vagy egyéb nagyváros környékén, és bár szeretnék eladni a megörökölt tulajdonukat, de a helyi ingatlanpiacot nem ismerik, ezért túlárazzák azokat.

Az eladók első körben szeretik maguk árulni az ingatlanokat, nem bíznak meg ingatlanközvetítőt, vagy, ha meg is bíznak, nem hallgatják meg a tanácsait az eladási ár kialakításában. Ezek a házak, lakások nagyrészt nem megfelelően karbantartottak, vásárlás után komoly felújítást igényelnek. A vásárlókat nemcsak az újjáépítés anyagi vonzata riasztja el, de nehéz ma megfelelő szakembert találni, és sokan nem vállalják az ezzel járó utánajárást, a munkák felügyeletét és persze az idegeskedést sem.

– Tudunk olyan ingatlanról is, amit már hosszú ideje – öt–tíz éve is – árulnak, de fenti okok miatt a mai napig nem sikerült értékesíteni őket – állítja Schummer István. – Az évek alatt, amíg üresen állnak az ingatlanok, nem fordítanak gondot a tulajdonosok a karbantartásukra.

 

A környező falvakban eladásra kínált házakról sokszor a szomszédok sem tudnak semmit, nem tudják ki a tulajdonos, hol lehet elérni. Kis értékük miatt az örökösök sokszor nem is foglalkoznak az épülettel. Vannak ingatlanok, ahol több örökös van – ilyen esetben sem egyszerű az értékesítés. Nehéz több ember között az egyezséget megtalálni, eltérő anyagi körülményeik, élethelyzetük, sokszor ellenséges családi viszonyaik miatt – ha a nyolc-tíz örökösből akárcsak egy is külföldön él, hosszú hónapokba is telhet, mire az adásvételre sor kerül.

 

(Kiemelt fotónk illusztráció, NMH )

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!