időjárás

2020.03.24. 11:20

Tavasz után itt a tél, marad a hó és a fagy Nógrádban

Viharos széllel, hóval és faggyal tört be a hideg Nógrád megyébe hétfőn. A hét többi napján sem lesz sokkal jobb az időjárás, úgy tűnik, az igazi tavasz várat még magára.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Havas tájra ébredtek az emberek a megye több részén hétfőn. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban sem várható tavaszias időjárás.

A havas, hideg napokra felkészültek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai.

– Visszaváltottunk téli üzemmódra. Ez többek között azt jelenti, hogy a mérnökségek újra 24 órás szolgálatot látnak el, az ott dolgozók pedig 12 órás váltott műszakokban végzik el feladataikat. Továbbá a szükséges adaptereket és téli üzemben használható munkagépeket is újra bevetik a szakemberek – mondta el Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs szakembere.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzet kapcsán ügyelnek arra, hogy a különböző műszakokba beosztott kollégák fizikai érintkezésének és találkozásának száma korlátozva legyen, de a szükséges eszközök és helyiségek fertőtlenítéséről is folyamatosan gondoskodnak.

Pécsi Norbert kitért arra is, hogy hétfő délig Nógrád megyében hozzávetőlegesen 60 tonna sót és 2200 liter kálcium-klorid-oldatot használtak el a szakemberek az utakon. Ütemezetten gondoskodnak a hóeltakarításról is.

A kommunikációs munkatárs problémaként említette, hogy az elmúlt hetek tavaszias időjárása miatt sokan már lecserélték a téligumikat. A nyári abroncsok viszont veszélyesek a havazásban, ezért azokkal a járművekkel nem javasolják az elindulást.

A szakember arra kéri a közlekedőket, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben fogadják meg a hatóságok kérését, és ha tehetik, maradjanak otthon. Akiknek mindenképpen útra kell kelniük a havazásban érintett területeken, fokozottan figyeljenek és utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, valamint a forgalmi helyzetről.

Csonka Tamás meteorológus portálunknak elmondta, hogy a hét elején az éjszakai órákban országszerte fagy lesz, a napközbeni hőmérséklet egy és hat Celsius-fok között alakul majd.

– Hét közepéig marad a hidegebb időjárás. Egyes tájakon éjszaka akár mínusz hét Celsius-fok is lehet, és csapadék is érkezik még – közölte a meteorológus. Hozzátette: március utolsó napjaira azonban visszatérhet a tavasz, akkor már 9–14 Celsius-fok várható. Addig marad az átlag alatti hőmérséklet.

A szakember azt is elárulta, hogy az allergiások fellélegezhetnek a héten, hiszen a levegő minősége javul. A gazdák azonban joggal kezdhetnek aggódhatni: a mezőgazdaság számára egyáltalán nem ígér jót a fagyos és csapadékos március.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!