beruházás

2019.06.02. 06:40

Épülhet a körforgalom és az új kerékpárút Gyarmaton

Minden akadály elhárult a közeljövőben megvalósuló egyik leglátványosabb beruházás kivitelezése elől.

Hegedűs Henrik

Közlekedési szempontból a város neuralgikus csomópontja Fotó: T. A.

Hamarosan megindulhat a tényleges munka az Ady-Kóvári utak csomópontjában létesítendő körforgalomnál, illetve épülhet az új kerékpárút. A város közlekedési szempontból egyik legneuralgikusabb pontja a fentebb említett kereszteződés, amely rendkívül sok balesetveszélyes helyzetet okozott a közelmúltban, így a legkézenfekvőbb hosszú távú megoldás a körforgalom kialakítása, kiküszöbölve a kanyarodási nehézségeket a gépjárművek számára.

Hasonlóképpen a kerékpárutakra is jelentős igény mutatkozik, hiszen sokan tekernek ki biciklivel a település szélén található ipari üzemekbe, és egyre több a kedvtelésből bringázó ember is. Ennek egyik szakasza Szügy közigazgatási határától indulna, és a Springa dombon, a Temető utcán, a Dózsa utca és a művelődési központ érintésével érkezne meg az autóbusz-pályaudvarhoz. A másik az Ady-Kóvári csomóponttól haladna nyugati irányban, a tömbházak tövében, a strand mellett, egészen az ipari övezetig, így két keréken könnyebben és biztonságosan közelíthetőek meg a munkahelyek.

Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere a Nool.hu érdeklődésére kifejtette, nemrégiben mindkét tervcsomag megkapta az építési engedélyt, illetve a szükséges szakhatósági hozzájárulásokat, ráadásul túlestek a kerékpárforgalmi országos tervzsűri-egyeztetésen, ahol apró, forgalmi táblákra vonatkozó változtatásokkal együtt jóváhagyták az elképzeléseket.

Következő lépésként elkezdődött a közbeszerzési dokumentáció anyagának összeállítása, ami az engedélyes tervek alapján történik meg. Amennyiben a közbeszerzési eljárás már az első körben eredményes lesz, akár augusztusban elkezdődhet a tényleges kivitelezés. A két jelentős beruházás teljes mértékben 2020 tavaszán fejeződhet be, de a menetrend szerint már idén elkészül a Madách-liget tövében létesülő körforgalom, amit nagyon várnak az autósok és a környéken élők egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!