sakk

2019.04.02. 06:50

Egyre több pásztói gyerek ad mattot

Sikeresen szerepeltek a pásztói tanulók a közelmúltban tartott Nógrád Megyei Sakk Diákolimpia csapatdöntőjében. A diákok így az országos versenyen is megmérettethették magukat.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

A Zsigmond Király Általános Iskola felső tagozatos tanulói Huszár András, Kiss Vencel, Racskó Máté és Csépe Ádám első helyezést értek el a nemrégiben tartott megyei sakkversenyen. A Magyar Szentek Katolikus Általános Iskola diákjai Oravecz Kristóf, Oravecz Kinga, Maksó Benjámin és Holtner Amira pedig második helyezéssel zárták a napot. A Zsigmond Király Általános Iskola lányai is jól szerepeltek. Oláh Dorka, Kresák Flóra és Mender Laura ugyanis szintén a második helyen végeztek. Az első helyezettek indulhattak a közelmúltban Szombathelyen tartott Országos Sakk Csapat Diákolimpia döntőjén.

Sok pozitív hatása van ennek a sportnak, többek közt az önfegyelmet is fejleszti. Egyesek szerint valódi művészet
Fotó: H.Cs. / NMH

– Itt a Nógrád megyét képviselő Zsigmond Király Általános Iskola felsősfiú-csapata 24 csapat közül a 22. helyen végzett. Ez jónak mondható, hiszen a csapat tagjai 1–2 éve még alsó tagozatosak voltak – mondta portálunknak Tódor Sándor, a Pásztói Sakk Egyesület elnöke. Hozzátette: a közelmúltban a XXII. Gordos Rezső sakk emlékversenyen és a megyei egyéni diákolimpia döntőjében is kiemelkedtek a pásztói diákok, ahol már a Mikszáth Kálmán Líceum tanulói is versenybe szálltak.

A városban egyébként minden héten egyszer oktatnak sakkot a helyi iskolákban Vajda Albert vezetésével. Ezenkívül a Mikszáth Kálmán Líceumban is minden kedden szakkörön vehetnek részt a gyerekek.

– Ez már a haladóknak szól, akik versenyeken is részt vesznek – közölte Vajda Albert, sakkoktató. Mint mondta, jelenleg Pásztón és 20 kilométeres körzetében hozzávetőleg 300 diák sakkozik.

A sakk rengeteget fejleszt a gyerekek képességein.

– Egyetlen más sportág sem hoz ki az emberből annyi értékes tulajdonságot, mint a sakk, és egyik sortágnak sincs olyan részletes és évszázadokra visszanyúló, alaposan dokumentált története, mint ennek a játéknak – hangsúlyozta Tódor Sándor.

Az elnök szerint a sakknak számos pozitív hatása van a diákokra. Így például a siker és kudarc tűrése, a koncentrációképesség növekedése, az önfegyelem fejlesztése, az emlékezet, a képzelőerő, a problémamegoldás, a térlátás, a kreativitás, a fantázia és a tanulási képesség. Nem hiába vallják sokan, hogy a sakk sport, játék, művészet és szenvedély.

Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

Többször is mérlegre kerül a tanulók tudása

Számos olyan sakkverseny lesz a megyében, ahol a pásztói diákok is jelen lesznek. A Cserhát Kupa Rapid versenyt március 30-án, szombaton rendezik meg Pásztón 9.30 órától. Ezt követi az április 18–21. között zajló Mátra Kupa FIDE értékszámszerző megmérettetés, majd a Gorda Ferenc és Mátrai László Emlékverseny. Utóbbit június 1-jén szervezik meg Hatvanban. Nógrád megye legnagyobb sakkversenyét, a VIII. Tittel Pál Kupát pedig július 4–7. között tartják Pásztón. Ez egy nemzetközi nyílt egyéni értékszámszerző verseny lesz, ahol eldől a megye egyéni sakkbajnoki címe is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában