sajtút hálózat

2020.06.06. 11:20

Egyedülálló sikerrel büszkélkedhet a szentei sajtkészítő gazdaság

A tej nemzetközi világnapja nemcsak a tejfogyasztás jótékony hatásaira hívja fel a figyelmet, hanem az abból készült más termékekre, így többek között a sajtokra is...

Sziládi Krisztina

Ország-világ láthatja: gondos a munka Maszlikék családi gazdaságában

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Ha pedig megyei viszonylatban beszélünk sajtokról, megkerülhetetlen a szentei Maszlik Családi Gazdaság, ami számos díjat elnyert már kitűnő gomolya-, nemes penésszel érlelt és félkemény sajtjaival. Közülük talán a legfigyelemreméltóbb a tavalyi kézműves sajtok csehországi fesztiválján első helyet megszerzett parenyicájuk. Ez a szláv specialitásnak számító termék vitathatatlan érdemeket szerzett a gazdaságnak, amely 2014-ben elsőként a csatlakozott a Magyar Sajtút Hálózathoz.

– A megyében elsőként csatlakoztunk a Magyar Sajtút Hálózathoz, és máig az egyetlen ilyen gazdaság vagyunk a régióban. A sajtkészítők egyesülete bizonyos feltételekhez köti a csatlakozást, mi megfelelőnek bizonyultunk, hogy sajtútállomásként üzemeljünk – mondta Maszlik Zoltán, a gazdaság vezetője.

Ország-világ láthatja: gondos a munka Maszlikék családi gazdaságában
Fotó: Torjay Attila / NMH

Hozzátette, a sajtutak a gasztroturizmus egy új ágazataként jelentek meg a hazai utazási palettán, hazánk értékes vonzerejét jelentik mind a belföldi, mind a külföldi turisták körében. A régiónként eltérő hagyományok adják a gasztroturisztikai kínálat sokszínűségét. A különböző helyszíneket felkeresve a turisták kulináris élményekkel gazdagodnak, személyes kapcsolatot tudnak kialakítani a kézműves sajtkészítőkkel, sajtkészítési bemutatót láthatnak és kóstolókon vehetnek részt.

A palóc sajtútállomások célja, hogy a magyar sajtokat és készítőiket a társadalom minél szélesebb rétegével megismertesse.

Maszlik Zoltán kiemelte, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének tagjaiként egyfajta védőhálót élveznek maguk körül. Megnövekedtek a pályázati lehetőségeik, az országos rendezvényeken nagy nyilvánosság előtt mutathatják be termékeiket.

Nyugat-európai mintára született meg a Magyar Sajtút Hálózat, és Maszlikék azonnal meglátták benne a lehetőséget. Mivel biztosítani tudták a feltételeket, a szentei gazdaság többfunkciós állomásként felkerült a sajtút térképére.

– Rengeteg általános és középiskolás osztály látogat el hozzánk évről évre, de jönnek nyugdíjasokból és külföldi turistákból álló csoportok is. Látogatóinknak bemutatjuk a hagyományos tejfeldolgozás folyamatát, bepillantást nyernek a paraszti gazdálkodás valóságába. Projektorral felszerelt, autentikusan berendezett, 40-50 személy befogadására alkalmas vendéglátó helyiségünkben a régi hagyományos sajtkészítő eszközök között 21. századi színvonalú előadásokat élvezhetnek a családi gazdaság termékeinek kóstolása mellett. Tevékenységünkkel szeretnénk egy hidat képezni a vidéki és a városi lét között. Az érdeklődők itt az általuk megszokottól eltérő értékrenddel szembesülnek, s hiszünk benne, hogy új értékekkel gazdagodva távoznak tőlünk – tette hozzá Maszlik Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!