Nógrád megye

2018.08.05. 06:51

Díszpolgári címet vehetett át Ipolytarnócon a vasmisét celebráló kanonok

Több száz hívő gyülekezett Ipolytarnócon a Szent Anna- kápolnánál a napokban. A helyiek mellett jó néhányan hazalátogattak, nagyon sokan érkeztek a környező településekről, a határon túli falvakból, hogy fogadják a falu szülöttjét, dr. Gonda Imrét, az egri főszékesegyház kanonokát, s részesei lehessenek az általa bemutatott vas szentmisének, annak az ünnepségnek, amelyben Ipolytarnóc önkormányzata részesítette a vendéget.

Szenográdi Ferenc

Pappá szentelésének hatvanötödik évfordulóján dr. Gonda Imre (középen) szeretett szülőfalujában mutatott be hálaadó szentmisét több száz hívő részvételével, Fotók: Hüvösi Csaba

A kápolnánál a község nevében Balázs András, a falu lelkipásztora köszöntötte a vendéget. A körmenet a Szent Anna-kápolnától a templomba vonult. A zsúfolásig megtelt templomban Lucza Tibor, az ipolytarnóci egyházközség elnöke üdvözölte a vendéget, többek között azt mondta, hogy a falu legnagyobb ünnepe a Szent Anna-napi búcsú, amelyre kedves vendéget is hívtak dr. Gonda Imre személyében.

Papi hivatását gyakorolta Salgótarjánban, Homokterenyén és Zabarban

Dr. Gonda Imre a kitüntetést követően lapunknak azt mondta: – Nagy hálával tartozom a Jó Istennek, hogy ezzel a sok-sok megpróbáltatással, örömmel teli élettel ajándékozott meg, amelyben segítséget nyújtott a szülőföldem is. Mindig is nagy szeretettel gondoltam Ipolytarnócra, ahol gyermekéveimet töltöttem, első szentmisémet bemutathattam 1953. július 28-án. Köszönet hangján tudok szólni az elismerésről. Az a kívánságom, hogy holtam után édesapám sírjában nyugodhassak, itt Ipolytarnócon. Utalt rá, hogy Nógrád megyéhez sok szép emlék köti. Papi hivatását gyakorolta Salgótarjánban, Homokterenyén és Zabarban. Két év római tanulmányai után, 1972-től Egerben volt teológiai tanár, ma már nyugdíjasként éli életét.

– Innen Ipolytarnócról indult 1953-ban papi pályája, egy hosszú, tartalmas, Krisztus szolgálatában eltöltött 65 évet megélt papi hivatás. Elhozta nekünk a legnagyobb ajándékát, pappá szentelésének 65. évfordulója alkalmából celebrált vasmiséjét mondta az egyházközség elnöke.

Dr. Gonda Imre szentbeszédjében előbb a szülőföld szeretetéről, a tiszteletéről a mindennapi munkával a szülőföldet megszentelő elődökről szólt. Kiemelte a szülő jóságot, az otthon szeretetét, melegét, annak fontosságát. Azt mondta: a szülők, a nagyszülők, elültetik a szívünkben a szeretetet, megajándékoznak a szülőföld örömével. Ennek átadása generációkról, generációkra történik. Utalt arra, hogy a kapott örökséget kötelességünk tovább fejleszteni, megőrizni. Arra kérte a szülőket, hogy amikor a gyermeküknek a modern, divatos nevet választják, tegyék hozzá a szentek nevét is, akik az életük során védelmezni fogja őket. Kiemelte, hogy Ipolytarnócnak két védőszentje is van. Szent Anna, amelynek emlékét a kápolna őrzi. Mély átéléssel szólt arról, amelyre már csak a falu idős emberei emlékeznek, hogy a háború idején, 1944. szilveszter napján lerombolták a templomukat. Másnap annak csak a romjai meredeztek az ég felé. A lakosság azonnal eltakarította a romokat és elkezdte az új templom építését, mert élt és él az emberekben az Isten utáni vágy. Második pártfogója a községnek Krisztus Király, akinek a szobra a templom főoltárán látható. „Kérjük Krisztus Királyunk, Szent Anna áldását falunkra, az itt élő lakosságra.” – olvasható.

Pappá szentelésének hatvanötödik évfordulóján dr. Gonda Imre (középen) szeretett szülőfalujában mutatott be hálaadó szentmisét több száz hívő részvételével, Fotók: Hüvösi Csaba

A szentmise végén, amelyen közreműködött a karancskeszi énekkar Kolozsi Zsolt vezényletével, Bolyós Gáborné polgármester elmondta: az egyháztanács tagjai megkeresték az önkormányzatot, hogy díszpolgári cím adományozására javaslatot tegyenek. Az önkormányzat elfogadta azt, annál is inkább, mert a községnek eddig nem volt díszpolgára. Ahhoz, hogy valaki megkapja ezt a címet, egy egész élet elhivatottsága szükséges. A javaslat alapján a kis falu első díszpolgára dr. Gonda Imre, aki papi elhivatottságával, munkásságával öregbíti szülőfaluja ­hírnevét.

– Óriási megtiszteltetés számomra, hogy én lehetek az, aki a díszpolgári címet átadhatja – mondta a polgármester, miközben átnyújtotta az erről szóló oklevelet, a jelenlévők nagy tapssal fejezték ki egyetértésüket. A kitüntetett meleg szavakkal köszönte meg az elismerést. Az egyházközség egy albummal kedveskedett a számára, amely gyermekkori képeit, testvérei, rokonai fotóit tartalmazta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!