Világtalálkozó

2018.08.05. 19:51

Cserháthalápon gyűlt össze a földkerekség palócsága (fotók)

Kelettől nyugatig, Kárpátaljától a bácskai szórványig összejött a kis cserháti faluban a világ palócsága, s ha már találkoztak e népcsoport hagyományainak hű őrzői, a három naposra nyúlt rendezvényen bemutatták kulturális kincsestárukat.

Hegedűs Henrik

Cserháthaláp becsülettel felkészült a palócok fogadására. Tárultak a porták kapui, „isten hozott” feliratokat olvashattunk a kanyargós főutca házainál. A falu szélén lévő tágas rétre összpontosult a programok java része. Itt volt a hatalmas szabadtéri színpad, ahol egymás után léptek fel a különböző hagyományőrző csoportok, énekesek, táncosok.

A térség másik részén a vásárosok utcájában kalandozhattunk. Mohorai menyecskék kínálgatták a laskát, kézművesek kínálgatták portékáikat.

 

A művelődési ház udvari színpadán költők szavaltak, gitár – és hegedűkísérettel énekeltek, és itt is asszonykórusok és egyéb hagyományőrző csoportok léptek fel, a domboldalon a katlanokban a főzőverseny finomságai készültek, míg az egykori kúria kertjében katonai hagyományőrzők alakították ki első világháborús álláspontjukat. A forgatagban váltottunk pár szót a helyi polgármesterrel, Dócs Dáviddal, aki hol telefonálva intézkedett, hol a lelkes szervezői csapatának tagjait igazította el – szinte az egész község megmozdult, az irodában sorra jelentkeztek a fiatalok és idősebbek, kérdezve, hogy mit segíthetnek.

Hasonlóképpen igen elfoglaltnak tűntek a palóc világtalálkozó ötletgazdái, a Tar Lőrinc Baráti Kör vezetői, Berze Marianna és férje, Kovács László – akikkel a Szeder Fábiánról elnevezett díj átadása után beszélgettünk (idén négyen kapták meg ezt a kitüntetést, a Dűvő zenekar, Holecz Istvánné rimóci hagyományőrző, Z. Urbán Aladár, az Ipolyon túli magyar kulturális élet fontos alakja, valamint az Amerikából hazalátogató Pigniczki Eszter): mindketten elismeréssel szóltak a házigazdákról, a résztvevők nagy számáról, akik mindannyian örömmel jöttek Cserháthalápra, kiemelve, hogy a délvidéki, kupuszinai, valamint a kárpátaljai, nagydobronyi palócok is népes küldöttséggel képviseltették magukat.

A találkozó legjobban várt pillanata szombaton délután jött el: a palóc lakodalom élén ment a fiatal pár, mögöttük pedig a látványos felvonulás csoportjai, a településük tábláit hordozva. Gyönyörű népviseletekkel találkoztunk, és nem maradhattak ki a sorból a zenészek sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!