Őrhalom

2018.08.10. 11:21

Családostul útra kelt Báró, a megye legismertebb gólyája

Minden jel arra mutat, hogy Báróék útra keltek.

Sz. K.

Elrepült telelőterületére a talán legismertebb gólya, NMH-fotó

Hétfő óta üres a bekamerázott gólyafészek az őrhalmi iskola kazánkéményén. Bárót 2016 tavaszán látták el műholdas jeladóval, azóta az ország talán legismertebb gólyája lett. Mozgását folyamatosan élénk figyelem kíséri, érkezése mindig nagy izgalmat vált ki.

A madár minden évben elsőként érkezik, idén március 4-én, vasárnap tűnt fel a fészkében. Ennek az az oka, hogy Báró nem a hazai gólyák fő telelőterületére – Szudánba és Csádba – repül, hanem jóval közelebb, Izrael területére, amellyel több ezer kilométert spórol meg, bár a többieknél nagyobb kockázatot is vállal a korai érkezéssel.

Elrepült telelőterületére a talán legismertebb gólya, NMH-fotó

Jöttét aggódva várták, mivel szeptember óta nem adott jelet magáról, de szerencsére épségben megérkezett. Pár nap múlva ideért Báróné is, és szerelmük igen gyümölcsöző volt az idei költési szezonban: öt fiókát sikerült felnevelniük. A táplálékban gazdag őrhalmi réteknek köszönhetően nagyszerű kondícióban kezdhették meg útjukat. A település aggódó szeretettel várja vissza a gólyacsaládot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!