összefoglaló

2021.08.19. 13:45

Színes ünnepi programokkal készülnek augusztus 20-án Nógrád megyében

A világjárvány enyhülését követően megyeszerte rendezvényekkel készülnek a települések augusztus huszadikára, hogy megemlékezzenek Szent István királyunkról és az államalapításról.

NMH-összeállítás

– Igazi programdömping várja a salgótarjániakat és a városba látogatókat augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén – mondta el portálunknak Balogh Katalin.

A Salgótarjáni Rendezvény– és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: a korábbi évek hagyományai szerint két helyszínen, a Szent István téren, majd a Fő téren várják az ünneplőket. Délelőtt a tradicionális elemek, délután pedig a szórakoztató műsorok kerülnek előtérbe.

– A városi programok keretében a Szent István téren 10 órától tartják a koszorúzási ünnepséget, amelynek részeként beszédet mond Fekete Zsolt polgármester, de lesz közös imádság és rendhagyó díjátadó is. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020-ban az Arany- és Vastoll díjas újságíró emlékére alapította „Salgótarján Bobál Gyula Sajtódíját”, amelynek az átnyújtása a járványhelyzet miatt az eredeti időpontban nem történhetett meg. Az augusztus 20-i ünnepségen első alkalommal Kéri István, Nógrád megye és Salgótarján sajtójának meghatározó alakja veheti át az elismerést – tudtuk meg Balogh Katalintól.

Az ügyvezető igazgató kifejtette továbbá: a Fő téri kavalkád 17 órakor kezdődik Janza Kata és Homonnay Zsolt hangulatos operett műsorával. Ezt követően a szabadtéri színpadon kerül sor az aratás végét szimbolizáló új kenyér megáldására, amit a Salgótarjáni Városi Televízió élőben közvetít műsorában és a közösségi oldalán is. Az ünnepi kenyérszentelés és- szelés után a nem csak harmonikásként, de énekesként is bizonyító Szabó Ádám lép színpadra, majd különleges műsorral érkezik a közönség egyik nagy kedvence, a mindig jó hangulatot teremtő Csonka András.

A nap egyik fő eseményeként Fenyő Miklós csavarja fel a szőnyeget és hozza rock and roll lázba Salgótarjánt. A napot látványos tűzijáték és B. Tóth László, a legendás rádiós műsorvezető retro disco-ja zárja.

– A program igazi élmény lesz kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hiszen a változatos fellépők mellett a vidámpark rengeteg játékkal és attrakcióval várja a szórakozni vágyókat – emelte ki Balogh Katalin.

A világjárvány enyhülését követően idén ismét együtt szórakozhat a lakosság
Archív fotó: H. Cs.

A bátonyterenyei önkormányzat és a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület szervezésében ünnepi szentmisével kezdik a napot 10 órától, majd megáldják az új kenyeret, amelyet körmenet követ. A maconkai Szent István király-templomban és kertben 13 órától hagyományőrző együttesek műsorát élvezhetik az érdeklődők: színpadra lép Márió, a harmonikás, valamint helyi előadók és együttesek is. Somogyi Katalin és Jenei Gábor 19 órától operettslágerekkel szórakoztatja a közönséget, amely után a Desperado együttes ad koncertet.

Balassagyarmaton 10 órakor a Vármegyeházán tartanak ünnepi megemlékezést. Később a résztvevők meghallgathatják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád Megyei Igazgatóságának beszámolóját a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programjáról. A városban kétnapos program várja az érdeklődőket a Civitas Fortissima téren. Pénteken 16 órától játszóház lesz a gyermekeknek, amely után a Réparetekmogyoró tart interaktív előadást. Ezt követően fellép a Kecskeméthy Lilla és Barátai, a Smokin’ Sofa Trio, a Nordton, Telek Zoltán, az Air Factor, Lengyel Judit, valamint a Stula Rock.

Szombaton 16 órától ismét játszóház várja a kicsiket, majd Makrai Dorottya, Végh Gyula, a Fikció együttes, a Hangerőmű, a Karancs Old Boys, a Zsuzsi Jazz Band, valamint a Music Jazz Band gondoskodik a jó hangulatról.

Szécsényben a helyi önkormányzat és a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. közös ünnepi programmal kedveskedik a város lakóinak. Augusztus 19-én, azaz ma 19 órakor a sétálóutcában fellép a Santa Fe Party Band. Eközben a résztvevők 21 órától megtekinthetnek egy tűzkáprázat show-t is. Augusztus 20-án, pénteken, 10 órakor veszi kezdetét az ünnepi szentmise a ferences templomban, majd 11 órakor megemlékezést tartanak a Szent István-emlékműnél.

Pásztón szintén szentmisével kezdik az ünnepet 9 órakor a Szent Lőrinc-plébániatemplomban, majd a 16 órai köszöntőt követően megszegik az új kenyeret. Ezt követően hagyományőrző együttesek műsorait tekinthetik meg a látogatók, de fellép Berki Martin jazz-zongorista, valamint Vincze Lilla és zenekara is. A rendezvénynek a Romkert ad otthont.

Drégelypalánkon 10 órakor kezdődik az ünnepség szentmisével a drégelyi kápolnánál. Ezt követően a résztvevők átvonulnak a Szent István-emlékműhöz, ahol a köszöntő után átadják a felújított művelődési házat, valamint megnyitják a Természetfotósok és helyi alkotók című kiállítást is.

Közgyűléssel is emlékeznek Szent Istvánra

Csécsén augusztus 20-án, pénteken, 11 órától várják az ünnepi szentmisére és az új kenyér megáldására a látogatókat a Kisboldogasszony-templomban. Később az I. és II. világháború hőseinek tiszteletére állított emlékműnél tartanak koszorúzást. Idén a település ad otthont az ünnepi közgyűlésnek 12 óra 30 perctől, ahol a honatyák köszöntőjét követően kulturális, valamint szabadtéri műsorokkal várják az érdeklődőket a művelődési házban és környékén is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!