válogatott látnokok

2018.06.16. 09:26

Állatok jósolják meg a vb-meccsek eredményeit

Legkevesebb tizenegy, vagyis egy focicsapatnyi állatot "alkalmaznak" a labdarúgó-világbajnokság alatt a mérkőzések eredményének megjósolására Oroszországban - közölte pénteken az Interfax hírügynökség.

5529365 13.06.2018 Cat Achilles goes to predict the result of the World Cup opening soccer game between Russia and Saudi Arabia, in St.Petersburg, Russia, June 13, 2018. Achilles predicted Russia's victory. The World Cup 2018 will start on June 14 and take place in 11 cities across Russia. Sputnik

Forrás: AFP/Sputnik

Fotó: Sputnik

A legismertebb a seregletből talán Achilles, a szentpétervári Ermitázs süket, fehér macskája. A kandúr, amely a tavalyi Konföderációs Kupa mérkőzései óta „dolgozik” orákulumként, a vb nyitómérkőzése előtt az orosz zászló előtt elhelyezett tálból evett, amivel megjövendölte, hogy Sztanyiszlav Csercseszov együttese elbánik majd a szaúdiakkal. Így is lett, a házigazdák 5-0-ra nyertek a csütörtöki nyitómeccsen.

Szocsiban már öt éve egy Garik nevű vidra súgja meg az újságíróknak, hogy kire kell fogadni: a vízi emlős a vízbe dobott, zászlókkal díszített labdák között válogatva dönti el, hogy ki lesz a győztes. Ugyanebben a fekete-tengeri városban Pusok nyuszi még a tuti tippek tudója, egy másikban, Anapában pedig a Puzir nevű bálna.

Az irkutszki állatkertben 2015 óta Nafanyja mosómedve gyakorolja látnoki képességeit, felcímkézett gyümölcstálak között matatva. Nyizsnyij Novgorodban Kleopátra tapír, Kalinyingrádban Milja és Gljaszik víziló, Barnaulban egy – az Interfax által elhallgatott nevű – farkaskölyök, Himkiben Jasa rénszarvas, Jekatyerinburgban pedig Szpartak maki a sportesélyek megmondója.

A fekete fülű fehér Bim hazájában a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság után vált divattá az állatjóslás, amikor is a németországi Paul polip jelezte előre a mérkőzések végkimenetelét. Az oberhauseni akváriumlakó kétéves pályafutása során 14 esetből 12-ször találta el, hogy melyik csapat fog nyerni.

Paul nem sokkal a vb után az örök óceánokba költözött. Hamvait emlékmű rejti, amely egy focilabdára fonódó polipot ábrázol.

Borítókép: Achilles épp az oroszokra tesz

AFP / Sputnik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!