Balassagyarmat

2017.11.17. 11:25

Kiállítással hirdetik az esélyegyenlőséget és a pozitív gondolkodást

December közepéig látogatható a balassagyarmati Ridens iskolában az a rajzkiállítás, amely az egyenlőséget hirdeti. A szervezők szerint ugyanis nincs különbség egészséges és sajátos nevelési igényű gyermekek között, sőt, sok ép fiatal vehetne példát sérült társaik tehetségéről és kitartásáról.

Lakatos Katalin

Tegnap tartották a megnyitóját a Zoom Egyesület és a Ridens Készségfejlesztő Iskola közös, „Határtalanul felnőni” című kiállításának Balassagyarmaton. A két éve alakult egyesület elnöke, Dr. Mangó Gabriella lapunk kérdésére elmondta, hogy fennállásuk óta ez már a nyolcadik ilyen tárlatuk. Egyik fő céljuk, hogy átírják azokat a sztereotípiákat, amelyek megbélyegzik a sajátos nevelési igényű – például autista, mozgáskorlátozott, csökkentlátó – személyeket és a velük foglalkozó intézményeket. Ők ugyanis sokkal inkább a kitartás hirdetői, mint az elesettség képviselői – vallják.

Fotók: Torjay Attila

Másik fontos feladatuk a gyermekek vércukorszint szűrésének népszerűsítése, ezért esett egybe figyelemfelhívó kiállítás-megnyitójuk a diabétesz világnapjával. A tárlaton több mint 320, alkotóval nem jegyzett gyermekrajzot láthatunk, a kiállításnak ugyanis éppen az a lényege, hogy bebizonyítsa: nem a művész személye a fontos. Kellő energiaráfordítással bárki révbe érhet, megfelelő pozitív gondolkodással jó irányba terelhetjük az életünket. A balassagyarmati kiállítás fővédnöke Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A kezdeményezés mellé állt Medvácz Lajos polgármester és az idei X-faktor is, amelynek fellépői között szintén van példa arra, hogy a sztereotípiák leküzdhetők – gondoljunk csak a kerekes székes énekesre, Riccora. A gyermekek rajzait szakavatott zsűri értékelte és hetven alkotót jutalmaztak díjjal, de mindenki részesült okleveles elismerésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!